Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerikaanse beurzen lager van start

Amerikaanse beurzen lager van start
27 feb 2009 om 14:53

De Dow Jones zal naar verwachting fors lager van start gaan (-2,31 procent). Ook de S&P en de Nasdaq zullen in het rood openen. Vooral het nieuws dat Citigroup over 2008 een nog groter verlies heeft geleden heeft invloed op de koersen.

Citigroup

Het aandeel Citigroup is voorbeurs in waarde gehalveerd. De bank maakte vandaag een groter verlies over 2008 bekend. Eerder rapporteerde de bank een verlies van 12,14 miljard dollar, dit is nu bijgesteld naar een verlies van 32,1 miljard. Het grotere verlies is het gevolg van extra impairmentlasten.

Citigroup heeft het dividend op de gewone en preferente aandelen gestaakt. De Amerikaanse overheid zal voor meer dan 25 miljard dollar preferente aandelen omruilen voor gewone aandelen. Het belang van de overheid in de bank neemt hiermee toe tot 36 procent.

Bedrijfsnieuws    

Hypotheekbank Fannie Mae heeft over het vierde kwartaal van 2008 een nettoverlies geleden van 25,2 miljard dollar. Als belangrijkste oorzaken noemt Fannie Mae de gedaalde huizenprijzen en verliezen op derivaten. De hypotheekbank sluit verdere verslechtering marktomstandigheden in 2009 niet uit. Fannie Mae kreeg in september vorig jaar een kaptiaalinjectie van de overheid. Als gevolg van het verlies heeft de bank nu opnieuw overheidssteun aangevraagd.

De operationele winst van Novell is in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2008/2009  hoger dan vooraf verwacht. Het computerbedrijf boekte een winst van 11 miljoen dollar, tegenover een winst van 17 miljoen in het eerste kwartaal van 2008. De omzet voor deze periode bedroeg 705 miljoen dollar, dit is fors lager dan verwacht. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg de omzet 723 miljoen dollar.

Time Warner Cable heeft een superdividend van 10,27 dollar per aandeel aangekondigd. Het bedrijf kondigt een omgekeerde aandelensplitsing aan in de verhouding 1:3. Eerder deze maand moest het moederbedrijf Time Warner een verlies van 16 miljard dollar bekendmaken.

Veilinghuis Sotheby’s heeft in het vierde kwartaal van 2008 onverwacht een verlies geboekt van 8,5 miljoen dollar. De omzet van het veilinghuis is in het vierde kwartaal met 46% afgenomen van 1,9 naar 1 miljard dollar. Over heel 2008 heeft Sotheby’s een winst geboekt van 28,3 miljoen dollar, een daling van 87 procent ten opzichte van 2007. Sotheby’s wijt de tegenvallende cijfers aan de afzwakkende wereldeconomie en de onrust in de financiële sector.

Macrocijfers

Vanmiddag worden de cijfers over de particuliere consumptie en de economische groei in het vierde kwartaal gepubliceerd. De verwachting is dat de Amerikaanse economie een forse krimp laat zien.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.