Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street hoger in afwachting budgetvoorstel Obama

Wall Street hoger in afwachting budgetvoorstel Obama
26 feb 2009 om 14:19

De futures op de Dow Jones (+1,50%) en de Nasdaq (+0,71%) duiden op een hogere opening. Beleggers zijn in afwachting van macrocijfers over de werkgelegenheid en de huizenmarkt. Verder zal president Barack Obama zijn budgetvoorstel indienen bij het Congres.

In zijn budgetvoorstel voor 2010 zal Obama vooral hameren op zijn drie prioriteiten: schone energie, gezondheidszorg en onderwijs. Om daarnaast tevens de economie uit het slop te trekken loopt het begrotingstekort van de Verenigde Staten op tot circa 1,75 biljoen dollar, of 12,3 procent van het BBP. Een dergelijk niveau is sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer voorgekomen.

Op het gebied van schone energie is Amerika ‘achtergebleven’ bij andere landen, aldus Obama. Dankzij het stimuleringsplan zullen de Verenigde Staten in de komende drie jaar echter hun schone energieproductie verdubbelen.

De New York Times dat de regering-Obama de 19 grootste banken van de Verenigde Staten een zogenoemde ‘stress-test’ moeten ondergaan. De overheid wil weten of de banken in het geval dat de economie nog verder terug zakt overeind kunnen blijven.


Bedrijfsnieuws

General Motors (GM) heeft in het vierde kwartaal van 2008 een nettoverlies van 9,6 miljard dollar, of 15,71 dollar per aandeel, geleden. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies nog 1,5 miljard dollar. De omzet daalde van 46,8 naar 35,5 miljard dollar. Het resultaat is grotendeels in lijn met de verwachtingen van analisten.

GM wordt nog steeds onderzocht door de Amerikaanse overheid, die een lening beschikbaar stelde aan de autofabrikant. De onderzoekers moeten beoordelen of GM zelfstandig, en in deze vorm, verder kan.

De Amerikaanse retailketen Sears Holdings heeft vandaag een lagere kwartaalwinst gerapporteerd. De nettowinst kwam in de driemaandsperiode eindigend op 31 januari uit op 190 miljoen dollar, of 1,55 dollar per aandeel, tegenover 426 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar.

Agenda

Om 14.30 uur Nederlandse tijd worden de wekelijkse werkloosheidsaanvragen gepubliceerd. De verkopen van nieuwe woningen in januari worden om 16.00 uur wereldkundig gemaakt. Gisteren werd reeds bekend dat de markt voor bestaande woningen in januari 5,3 procent is gekrompen tegenover december 2008.

Europa

In Europa zijn het vooral de financials die de kar trekken. Na dagen van forse koersverliezen staan ook in Amsterdam bankverzekeraars Aegon (+13,4) en ING (+14,5%) bovenaan. De financiële waarden profiteren van Royal Bank of Scotland , dat beter dan verwachte cijfers presenteerde.

De AEX noteert 223,24 punten, een winst van 1,16 procent. Elders in Europa lopen de winsten uiteen van 1,5 tot 2,3 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.