Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Na vijf dagen eindelijk weer winst op Damrak

Na vijf dagen eindelijk weer winst op Damrak
26 feb 2009 om 17:59

De Amsterdamse beurs kende donderdag eindelijk weer een dag die met groene cijfers werd afgesloten. Hoewel er slecht nieuws uit met name Amerika kwam, waren beleggers toch op zoek naar koopjes. Vooral de financials wisten hier goed van te profiteren. ING won vandaag maar liefst 20 procent. De gebeten honden waren vandaag de uitzenders nadat Randstad voorbeurs met slechte cijfers kwam.

 

Softwaregigant Microsoft klaagt TomTom aan

Microsoft meent dat TomTom haar intellectueel eigendom schendt . De softwartegigant en de navigatiespecialist zouden een jaar in onderhandeling zijn geweest over een licentie-overeenkomst waar ze niet zijn uitgekomen. Het gaat om patenten die van toepassing zijn op ‘innovaties in auto-navigatie technologie en andere digitale functionaliteiten waarvoor andere, niet nader te noemen partijen, wel een licentie voor af hebben gesloten’. TomTom meent echter dat zij niet verkeerd handelt . Ondanks dit straften aandeelhouders het fonds toch fiks af.

 

Ook Heineken geeft bedrijfsobligatie uit

Heineken liet vanochtend weten een nieuwe, 6-jarige, obligatielening uit te zullen geven. Financiële details werden toen nog niet bekend gemaakt, maar inmiddels is dit wel het geval. De lening kent een waarde van 400 miljoen Britse ponden en loopt tot 10 maart 2015.

 

Economische crisis raakt Randstad

De nettowinst kwam in het laatste kwartaal van 2008 uit op 121,5 miljoen euro. De omzet nam af met 14 procent tot net geen 4 miljard euro. De EBITA daalde zelfs met 32 procent tot 177,9 miljoen euro. De winst per aandeel nam daardoor af tot 0,72 euro per aandeel. De slechte cijfers van Randstad zorgde ook dat branchegenoten een moeilijke dag hadden. Waar Randstad 13 procent verloor, ging ook USG People met 8,5 procent onderuit.

 

ING plust met 20 procent Stijgers en dalers

Zoals gezegd waren het de financiele waarden die vandaag flink plusten. ING won 20 procent en Aegon 17,5 procent. Ook Fortis en SNS Reaal konden rekenen op aandacht van beleggers, de fondsen zagen hun beurswaarde met respectievelijk 7,8 en 6 procent toenemen. Overigens hadden de financials op de beurs van Londen een nog betere dag. Vastgoedfonds Corio was met een dagwinst van 7,8 procent de vreemde eend in de bijt tussen de stijgers.

 

De dalers werden aangevoerd door de uitzenders. Randstad verloor 13 procent na de presentatie van de cijfers, USG People ging met 8,6 procent onderuit. ASMi daalde met 5,1 procent en TomTom 3,9 procent. TNT tot slot zag de eigen beurswaarde met 3,25 procent krimpen.

 

Amerika

Rond de klok van half zes noteerde de Dow Jones op 7.341 punten, een winst van net geen procent. Ook de S&P en in mindere mate de Nasdaq profiteren vandaag. Waar het vertrouwen van de Amerikaanse belegger op is gebaseerd is niet helemaal duidelijk, diverse macrocijfers vielen toch echt tegen. Zo werden er 10 procent minder nieuwe huizen verkocht en werden er minder duurzame goederen besteld. Ook het aantal steunaanvragen liep flink op.

 

Autofabrikant General Motors (GM) heeft in het vierde kwartaal van 2008 een nettoverlies van 9,6 miljard dollar, of 15,71 dollar per aandeel, geleden. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies nog 1,5 miljard dollar. De omzet daalde van 46,8 naar 35,5 miljard dollar. Het resultaat is grotendeels in lijn met de verwachtingen van analisten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.