Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vattenfall neemt Nuon geheel over

Vattenfall neemt Nuon geheel over
23 feb 2009 om 11:22

Nuon komt volledig in Zweedse handen. Waar eerder vandaag nog gespeculeerd werd over een gedeeltelijke overname, werd zojuist bekendgemaakt dat het Nederlandse energiebedrijf voor 100 procent wordt overgenomen door Vattenfall. De Alliander divisie  (energienetwerk) van Nuon wordt niet in de deal betrokken.

De overeenkomst, die in het tweede kwartaal van dit jaar wordt afgerond, heeft een waarde van 8,5 miljard euro. Vattenfall krijgt meteen 49 procent van Nuon in handen. De overige 51 procent zal de komende zes jaar worden overgenomen.

Te klein

Achter de schermen heeft er de laatste weken een felle overnamestrijd plaatsgevonden om Nuon, dat al een tijd op zoek was naar een overnamekandidaat omdat het naar eigen zeggen te klein is om in de toekomst serieus te kunnen concurreren met buitenlandse partijen. Nuon zou naast Vattenfall gesprekken hebben gevoerd met het Italiaanse Eni en het Deense Dong. Het bestuur en de raad van commissarissen van Nuon steunen nu het bod van Vattenfall.

 

Netwerk

Omdat de Alliander-divisie van Nuon niet door Vattenfall wordt overgenomen, gaat de overname niet in tegen de Nederlandse  wetgeving. Deze verbiedt dat ongesplitste energiebedrijven, wat inhoudt dat ze zowel energie aanbieden als beheerder zijn van het netwerk, in Nederland actief te zijn.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.