Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

SNS Reaal boekt een jaarverlies van ruim 0,5 miljard euro.

SNS Reaal boekt een jaarverlies van ruim 0,5 miljard euro.
19 feb 2009 om 08:07

Hoofdpunten 2008

SNS Reaal boekte in 2008 een nettowinst op de bankactiviteiten van 144 miljoen euro en een nettoverlies op de verzekeringsactiviteiten van 550 miljoen euro. Het nettoverlies van de groepsactiviteiten is uitgekomen op 98 miljoen euro. De onderliggende nettowinst van € 307 miljoen heeft stand gehouden. Het nettoverlies van 504 miljoen euro dat werd geleden werd met name beïnvloed door de volatiele financiële markten (− € 726 miljoen) en incidentele posten (− € 85 miljoen).

Sjoerd van Keulen, voorzitter van de Raad van Bestuur

‘In het vierde kwartaal van 2008 nam de turbulentie op de al zeer onrustige financiële markten wereldwijd toe tot unieke proporties. SNS REAAL is duidelijk niet immuun gebleken voor deze omstandigheden en leed daardoor voor het eerst in haar geschiedenis een nettoverlies. Het verlies was voornamelijk het gevolg van de sterke stijging van de bijzondere waardeverminderingen en gerealiseerde verliezen op de aandelenportefeuille van de verzekeringsactiviteiten, met name in het vierde kwartaal.’

 

‘Bovendien zorgde de verslechtering op de internationale vastgoedmarkten voor bijzondere waardeverminderingen bij SNS Property Finance. Het retailbankbedrijf toonde zich in deze omstandigheden veerkrachtig, met een stabiele onderliggende winst, een toename van spaargelden en particuliere hypotheken en met goede prestaties van ASN Bank en SNS Regio Bank. In zijn algemeenheid hebben de resultaten over 2008 echter niet aan onze verwachtingen voldaan en is het jaarresultaat zeer teleurstellend. Het is eveneens pijnlijk te moeten constateren dat onze aandeelhouders in 2008 de waarde van hun investering in SNS REAAL substantieel hebben zien dalen.’


Versterking vermogenspositie

In december 2008 heeft SNS REAAL haar kapitaal versterkt via een uitgifte van € 750 miljoen aan securities capital aan de Nederlandse Staat en € 500 miljoen aan securities capital aan Stichting Beheer SNS REAAL. Beide transacties werden op 11 december 2008 afgerond. SNS REAAL heeft met de opbrengst van deze transacties het kernkapitaal van SNS Bank met € 260 miljoen versterkt en het kapitaal van de verzekeringsactiviteiten met € 975 miljoen.Inclusief het voordeel uit het vrijgevallen kapitaal onder Basel II per 1 januari 2009 bedroeg de Core capital ratio 8,1%, de Tier 1-ratio 10,5% en de BIS ratio 14,0%. Voor alle solvabiliteitsratio’s bij SNS Bank en de verzekeringsactiviteiten zijn de respectievelijke doelstellingen behaald.

Vooruitzichten

Begin 2009 waren de marktomstandigheden nog altijd zeer uitdagend, echter de financiële markten lijken minder volatiel te worden. SNS REAAL wil een sterke kapitaals- en liquiditeitspositie aanhouden en blijft de nadruk leggen op maatregelen ter beperking van het balansrisico en van de negatieve invloed van de marktvolatiliteit op de solvabiliteit en de nettowinst. Bij de huidige aandelenkoersen zullen de bijzondere waardeverminderingen en gerealiseerde verliezen op de aandelenportefeuille ten opzichte van 2008 sterk dalen. De reële-waardereserve voor aandelen bedroeg ultimo 2008 € 67 miljoen negatief.

 

De verwachting is dat de bijzondere waardeverminderingen bij SNS Property Finance op met 2008 vergelijkbaar niveau blijven.
SNS REAAL streeft naar het behouden en zo mogelijk verbeteren van marktposities door, evenals in 2008, onze klanten de juiste producten en diensten te leveren. Dat is uiteindelijk de basis voor het creëren van waarde voor onze aandeelhouders. We gaan door met de lopende integraties en andere efficiency- en verbeteringsprogramma’s en verlagen daarmee de bedrijfskosten. Het onderliggende resultaat van januari 2009 was naar tevredenheid.

 

Dividend

SNS Reaal ziet af van het uitkeren van een slotdividend waarmee het totale dividend voor 2008 uitkomt op 0,41 euro per aandeel.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.