Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Aandeelhouders Fortis stemmen tegen verkoop aan Nederland en Belgie

Aandeelhouders Fortis stemmen tegen verkoop aan Nederland en Belgie
11 feb 2009 om 15:27

Aanvankelijk zou er om 14.00 worden gestemd, maar door het grote aantal vragen vanuit de zaal, werd de stemming een uur verzet. Ook deze deadline werd niet gehaald, want pas om 15.15u werd er uiteindelijk gestemd. Volgens de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB) was een nee-stem een sprong in het duister. De vereniging adviseerde daarom toch voor te stemmen, ondanks dat dit een verre van een ideale uitkomst oplevert.

 

De stemming

De verkoop aan de Nederlandse Staat: 42,99 procent van het totale aandelenkapitaal stemde voor waarmee de verkoop dus werd verworpen. ‘Ca va etre non’ luidde de voorspelling van Hessels, en dit had hij goed gezien.

 

Het voorstel tot goedkeuring van 50% plus 1 stem aan de Belgische Staat: 49,74 procent voor waarmee de resolutie werd verworpen. Ook de verkoop aan de Belgische Staat werd dus afgekeurd. Hiermee werd de stemming over de verkoop aan BNP Paribas overbodig, immers de Belgische Staat kan niet verkopen wat zij niet in handen heeft.

 

125 miljoen aandelen niet toegelaten

De Fortis Bank kon haar 125 miljoen aandelen niet inzetten bij de stemming, zo werd kort voor het daadwerkelijke stemmen bekend. Fortis hoopte de aandelen alsnog te kunnen voorzien van een stemrecht, maar ondervond op haar poging dit te bewerkstelligen veel tegenstand, zowel van de aandeelhouders in de zaal aanwezig als van de raad van bestuur van de holding. Uiteindelijk koos de bank er voor om haar poging te staken.

 

Aanwezige aandelenkapitaal

Op de BAVA vandaag was 32 procent van het uitstaande aandelenkapitaal vertegenwoordigd.

 

SPV-portefeuille

De SPV-portefeuille verwijst naar de Special Purpose Vehicle, de portefeuille die door de Fortis Groep in het leven werd geroepen om de vergiftigde producten in te stallen. Jan Maarten Slagter van de VEB vroeg uitdrukkelijk naar de kasstroom van deze portefeuille, maar kreeg geen antwoord op zijn vraag. Overigens vrijwel elke bank heeft momenteel moeite om de eigen portefeuille met vergiftigde producten te beoordelen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.