Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Damrak opent fors lager

Damrak opent fors lager
2 feb 2009 om 08:30

De AEX zal vandaag naar verwachting circa 2 procent lager van start gaan. De graadmeter, die in januari in totaal 2 punten won, begint de nieuwe maand in de min wegens zwakke Aziatische bedrijfsresultaten. Barack Obama komt deze week naar verwachting met een nieuw stimuleringspakket voor de Amerikaanse economie.

Bedrijfsnieuws

De handel in het aandeel Fortis wordt vandaag hervat. De CBFA, de Belgische tegenhanger van de AFM, legde vrijdag de handel stil om beleggers en andere belanghebbenden te mogelijkheid te geven naar de nieuwe overeenkomst tussen BNP Paribas, de Belgische Staat en Fortis te kijken.

Fortis holding maakte dit weekend bekend dat bestuurslid Louis Cheung van Ping An met onmiddellijke ingang zijn ontslag heeft genomen als niet uitvoerend bestuurder. Zijn opvolger werd door de Chinese verzekeraar, die de grootste aandeelhouder van Fortis is, teruggetrokken.

Boskalis heeft zijn belang in Smit Internationale vergroot van 20 naar 25,07 procent. De baggeraar houdt, nadat een overnamepoging afgelopen najaar stuk liep, slechts ‘een strategisch belang’ in Smit.

Kredietcrisis

Volgens The Wall Street Journal houdt de Europese Centrale Bank (ECB) rekening met de oprichting van nationale ‘bad banks’. De ECB is richtlijnen voor overheden die ‘bad banks’ willen starten aan het opstellen. Overigens heeft de ECB geen macht om de richtlijnen daadwerkelijk te verplichten.

Een ‘bad bank’ kan alle slechte beleggingen/rommelkredieten van banken opkopen, teneinde de bevroren kredietmarkten te ontdooien. In Amerika formeert Obama op dit moment zijn ‘bad bank’, en ook in Groot-Brittannië en België lopen dergelijke initiatieven.

Buitenlandse beurzen

De Japanse Nikkei-index verloor anderhalf procent op 7.874 punten. Elektronicabedrijven Hitachi en Panasonic zorgden met winstwaarschuwingen voor een negatief sentiment. De Hang Seng noteert een min van 3,29 procent.

De Dow Jones verloor vrijdag 1,82 procent op 8.000 punten. Ook de Nasdaq (-2,08%) en de S&P 500 (-2,28%) moesten terug.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.