Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX start hoger dankzij cijfers Amerikaanse multinationals

AEX start hoger dankzij cijfers Amerikaanse multinationals
28 jan 2009 om 08:33

Het Damrak is voorbeurs positief gestemd. De AEX opent 1 tot 2 procent hoger, dankzij goede bedrijfsresultaten van enkele Amerikaanse multinationals.

Het Amsterdamse gerechtshof zal vandaag uitspraak doen in de fraudezaak Ahold. De rechter bepaalt of oud-CEO Cees van der Hoeven achter de tralies belandt of niet. Overigens hoort niet alleen Van der Hoeven, maar ook drie oud-medewerkers, of zij schuldig zijn of niet aan het knoeien in de boeken en welke straf zij hiervoor krijgen opgelegd.

Fortis

Fortis België wordt mogelijk op een andere manier ontmanteld. Gisteravond is er voor het eerst gesproken tussen de Belgische overheid en het bestuur van de Fortis-holding, die onder druk van zijn aandeelhouders een herziening van de deal hoopt af te dwingen.

Voor 4 februari wil Fortis, wegens de aandeelhoudersvergadering van 11 februari, een nieuwe deal aankondigen. Een team van experts stelde dinsdagochtend voor om Fortis weliswaar deels aan BNP Paribas te verkopen, maar voor 25 procent onder te brengen bij de Fortis-holding. Dit zou twijfelende aandeelhouders van de Fortis-holding kunnen doen bewegen om voor de overname te stemmen.

Bedrijfsnieuws

ASM International (ASMI) maakte vandaag bekend dat Arthur del Prado en Hermes, de twee grootste aandeelhouders van het bedrijf, tot overeenstemming zijn gekomen over de koers van de chipmaker. ASMI werd de laatste tijd verscheurd door de strijd tussen del Prado en Hermes.

Galapagos heeft voorbeurs de voorlopige resultaten over 2008 bekendgemaakt. De inkomsten bedroegen 77 miljoen euro, een groei van 17 procent ten opzichte van 2007. Voor 2009 voorziet Galapagos de klinische ontwikkeling van drie programma’s en een forse inkomstenstijging.

Amerika

Wall Street werd enigszins gerustgesteld dankzij sterke cijfers van American Express en Texas Instruments. De Dow Jones won 0,72 procent op 8.174 punten, de Nasdaq pluste 1,04 procent.

Vandaag zullen de ogen van beleggers gericht zijn op de Amerikaanse Senaat, alwaar het stimuleringsplan voor de economie van president Obama zal worden behandeld. Obama wil 825 miljard dollar uitgeven.

Azië

Aziatische beleggers waren minder positief gestemd dan Amerikanen. De Nikkei won 0,56 procent op 8.106 punten, mede omdat Toyota ruim 1 miljoen auto’s moet terughalen met een defect aan de autogordel. De Hang Seng noteert 0,63 procent lager.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.