Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ING: Belegger verwacht 30% stijging AEX in 2009

ING: Belegger verwacht 30% stijging AEX in 2009
9 jan 2009 om 11:43

Uit een onderzoek van ING onder 500 particuliere beleggers blijkt dat de meerderheid denkt dat de bodem op de beurs nu wel is bereikt. Gevraagd naar hun verwachtingen over hun beleggingsportefeuille voor de komende maanden, houden optimisten en pessimisten elkaar min of meer in evenwicht.

Beleggers zijn met een verwachte stand van de AEX voor eind 2009 van 321 punten optimistisch. Deze stand zou een koersstijging van 30 procent betekenen ten opzichte van de stand eind 2008 (246). In de afgelopen 25 jaar is een dergelijke stijging eens in de vijf jaar voorgekomen.

Economische vooruitzichten verslechterd

De negatieve verwachtingen over de economie en de beurskoersen zijn de belangrijkste oorzaken van het gedaalde beleggersvertrouwen. In november was nog sprake van een korte opleving maar doordat de voorspellingen over de economische groei naar beneden werden bijgesteld, heeft die opleving zich niet doorgezet. Van de beleggers vindt 85% dat de economische situatie in Nederland in de laatste drie maanden van 2008 is verslechterd en de verwachtingen voor 2009 zijn niet veel beter: 70% verwacht een verdere verslechtering van het economische klimaat.

Obligaties populair

De afgelopen maanden hebben enkele interessante verschuivingen plaatsgevonden in de samenstelling van de portefeuille van de Nederlandse beleggers. Vooral de populariteit van obligaties zit in de lift. 40% noemt het een goede tijd om te beleggen in obligaties. Dat was de afgelopen jaren zelden hoger dan 30%. Dit is volgens Bob Homan, Hoofd ING Investment Office, door twee factoren te verklaren: “Allereerst is er door grote onzekerheden in de wereld een vlucht van geld naar veilige staatsobligaties, daarnaast zien veel beleggers bedrijfsobligaties als een goede beleggingskans, omdat de effectieve rentes op deze leningen het afgelopen jaar fors gestegen zijn.”

China minder in trek

Kijkend naar de voorkeur van particuliere beleggers voor specifieke sectoren blijkt deze nu niet heel anders te zijn dan maart 2005. Wel hebben de sectoren metaal- en nutsbedrijven aan populariteit gewonnen vergeleken met vier jaar geleden. De procentuele verdeling van de aandelen over de regio’s die beleggers in portefeuille hebben is nog nagenoeg hetzelfde als in 2005. Beleggers hebben het voornemen om zich wat meer uit China en Amerika terug te trekken en wat meer in Nederland zelf te beleggen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.