Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amsterdamse beurs sluit hoger

Amsterdamse beurs sluit hoger
30 dec 2008 om 17:34

Op de laatste volledige handelsdag van 2008 heeft de Amsterdamse beurs het goed gedaan. De AEX koerste 2,4 procent hoger op 246,58 punten. De AMX deed het vergelijkbaar. De midkap sloot op 308,24 punten, een winst van eveneens 2,4 procent. Morgen is de beurs geopend tot 14.00u. Veel handel is er echter voor morgen niet te verwachten.

In het nieuws

Diverse bedrijven kwamen vandaag met nieuws. Staalbedrijf Corus heeft van minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid toestemming gekregen om werktijdverkorting toe te passen. Vanaf 5 januari zal de regeling voor zes weken van kracht zijn. De vestiging van Corus in IJmuiden vroeg werktijdverkorting aan voor 1100 FTE. Een tweetal hoogovens werden reeds tijdelijk stilgelegd.

Technologiebedrijf IAI in Veldhoven, een dochteronderneming van Docdata, gaat vier systemen van het type BookMaster One leveren voor het personaliseren van paspoorten aan een land in Europa.

Kendrion maakte vandaag bekend dat het in het vierde kwartaal 2008 te maken heeft gekregen met ‘snel verslechterende marktomstandigheden’ bij de kernactiviteiten. Kendrion heeft inmiddels bij haar elektromagnetische activiteiten een groot aantal maatregelen met het oog op de toekomst getroffen.

Peter Paul de Vries, de topman van Exendis, kondigde vandaag aan dat de naam van Exendis NV zal worden gewijzigd in Value8 NV. Op 24 december deed 3L Capital, het investeringsvehikel van Peter Paul de Vries, het bod op Exendis gestand.

Het in Amsterdam genoteerde Prologis European Properties (PEPR) maakte vandaag bekend dat het zijn huurcontract met Sainsbury, een Britse supermarktketen, met 10 jaar heeft verlengd.

Stijgers en dalers

Ordina en Imtech deden vandaag goede zaken. De automatiseerder won maar liefst 19 procent en de technisch diensverlener ruim 11 procent. Tom Tom steeg bijna 7 procent in waarde en SBM Offshore en CSM wonnen beide ruim 5 procent.

Bij de dalers gaan Binck en Ten Cate aan kop met een verlies van bijna 1,5 procent. Draka daalt 1,3 procent in waarde. Aegon daalt met een half procent en DSM 0,33 procent.

Amerika

Rond de klok van half zes noteert de Dow Jones op 8.587 punten, een winst van 1,2 procent. De S&P en de Nasdaq doen het zelfs nog een fractie beter.

Amerikanen werden vandaag geconfronteerd met enkele negatieve records. In de Verenigde Staten kostte een eengezinswoning in oktober maar liefst 18 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Het betreft hier de sterkste daling ooit gemeten over een periode van een jaar. In vergelijking tot september steeg de prijs overigens met 2,2 procent.

Naast de huizenprijs daalde ook het consumentenvertrouwen. Het vertrouwen staat nu op 38 punten, waar dit vorige maand nog 44,7 was. Met dit cijfer staat het vertrouwen op de laagste punt sinds de metingen worden verricht. Vooral de arbeidsmarkt baart de Amerikanen veel zorg.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.