Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

Hogere start op Beursplein 5 verwacht

Hogere start op Beursplein 5 verwacht
29 dec 2008 om 08:20

Naar verwachting zal de Amsterdamse beurs vanochtend hoger van start gaan. Door de kerstvakantie zullen de volumes vandaag echter te wensen over laten.

In het nieuws

Akzo Nobel is van plan om het Duitse LII te kopen. De Britse aristocraat Rhodri Philipps claimt echter de oud-eigenaar van het bedrijf te zijn en houdt nu de verkoop tegen. Volgens de Brit heeft de vorige verkoop van het bedrijf plaatsgevonden zonder hem hierin te kennen. Een Hamburgse rechter buigt zich nu over de kwestie. Indien de Brit gelijk krijgt in zijn claim dan komt hiermee de aankoop van Akzo Nobel op losse schroeven te staan.

Chipfabrikant NXP was van plan om een werktijdverkorting in te voeren. Naar nu blijkt komt de onderneming echter niet in aanmerking voor steun vanuit de overheid. Aan de voorwaarden voor een bedrijf om zijn personeel tijdelijk in de Werkeloosheidswet te plaatsen worden door NXP niet voldaan. Een onderneming moet gedurende twee maanden ten minste 30 procent omzetverlies lijden ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Echter NXP maakte in die periode juist ook al een stevige teruggang door waardoor het Eindhovense bedrijf nu niet in aanmerking komt voor steun.

 

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de verkoop van Icesave tegengehouden. Doordat DNB besloot spaarders hun tegoed uit te keren was een verkoop van de baan, aldus Marinus Pannevis, bewindvoerder van de failliete IJslandse spaarbank. Volgens Pannevis hadden tien banken interesse in de spaartegoeden van Icesave, maar haakten zij af door de actie van DNB.

 

De Belgische koning Albert II heeft gisteren de christendemocraat Herman van Rompuy bereid gevonden op te treden als formateur. Voorheen was Van Rompuy Kamervoorzitter. Naar verwachting zal Van Rompuy zelf aantreden als premier met een regering die vrijwel identiek is aan die van voor de val.

Amerika

De Dow Jones-index sloot afgelopen woensdag 0,6 procent hoger op 8468,48 punten. De S&P boekte eveneens een winst van 0,6 procent en de Nasdaq steeg 0,2 procent in waarde. Op de beurs van Tokio sloot de toonaangevende Nikkei-index 0,1 procent hoger.

De financiële tak van de Amerikaanse autofabrikant General Motors, GMAC, heeft toestemming gekregen om een gewone bank te worden. Dit betekent dat GM aanspraak kan maken op het Amerikaanse noodfonds ter waarde van 700 miljard dollar.

Als gevolg van de spanningen in het Midden-Oosten stijgt de olieprijs. Een vat ruwe olie kost inmiddels bijna 39 dollar tegen 37 dollar afgelopen woensdag. De koers van de dollar steeg daarbij licht ten opzichte van afgelopen woensdag. 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.