Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Op de Amsterdamse beurs overheerst vandaag (kerst)rood

Op de Amsterdamse beurs overheerst vandaag (kerst)rood
24 dec 2008 om 14:17

De beurs van Amsterdam was vandaag slechts een halve dag open in verband met kerst. Ondanks de naderende feestdagen waren handelaren niet in de stemming. De AEX sloot uiteindelijk meer dan een procent lager op 241,9 punten. de AMX eindigde met de hakken over de sloot in de plus (+0,1%).

In het nieuws

Het Nederlandse electronicaconcern Philips stoot zijn DVD, Blu-ray en thuisbioscoopsystemen activiteiten in Noord-Amerika af. Het Japanse Funai zal de activiteiten overnemen. Overigens nam dit bedrijf al eens eerder slecht presterende activiteiten van Philips over.

Wouter Bos buiten spel

Minister Wouter Bos werd eind september niet betrokken bij de redding van Fortis. Luxemburg en Belgie werkten samen maar nodigden Nederland niet uit. Althans dit concludeert het Financieel Dagblad bij de reconstructie van de gang van zaken.

Doordat Nederland pas op het laatste moment werd uitgenodigd ontstond er een situatie van wantrouwen waardoor er uiteindelijk niets anders overbleef dan het opknippen van het bedrijf. Volgens Fortis had het een goede kans gehad als geheel te blijven bestaan, mits de drie overheden vanaf begin goed hadden samengewerkt.

Fortis maakte overigens vanochtend voorbeurs bekend dat het 295 miljoen euro valuta verlies boekte als gevolg van opschorting van enkele transacties. De transacties werden gedaan met het oog op de overname door BNP Paribas.

Tot slot deed 3L Capital zijn bod op Exendis gestand. Dit betekent dat Peter Paul de Vries, oud-voorzitter van de VEB, zijn eigen beursgenoteerde investeringsvehikel leidt.

Vertrouwen in 2009

Het vertrouwen in de financiele markten zal volgens Trichet, president van de ECB, in 2009 terugkeren. Dit meldde hij dinsdag tijdens een toespraak in Parijs. Overigens betekent dit niet dat er niet veel werk te verzetten is. Met name de transparantie moet fors omhoog.

Stijgers en dalers

Fortis was vandaag de gebeten hond. Het bankaandeel, al verworden tot een pennystock, verloor bijna 6 procent. Tom Tom en Reed Elsevier zitten net onder een verlies van 5 procent en Oce en Aegon op 4 procent.

Wavin won 4,4 procent. Randstad en Wessanen zitten net onder een winst van 3 procent. Binck en OPG noteren op een winst van 2 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.