Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Economische groei derde kwartaal 2008 ongewijzigd 1,8 procent

Economische groei derde kwartaal 2008 ongewijzigd 1,8 procent
23 dec 2008 om 09:50

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2008 met 1,8 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de laagste groei sinds begin 2005. Deze tweede raming van de economische groei is gelijk aan de eerste raming van 14 november jl. De groei is behaald met een werkdag meer dan in het derde kwartaal van 2007. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De economische groei bedraagt in het derde kwartaal van 2008 nauwelijks meer dan de helft van de 3,2 procent groei in het eerste halfjaar van 2008. De groeivertraging deed zich in vrijwel het gehele bedrijfsleven voor. De export en de bestedingen van consumenten namen minder snel toe. De investeringen bleven hoog.

Per saldo geen bijstelling economische groei
De economische groei is gelijk aan de eerste raming in november. Dit is het resultaat van bijstellingen op onderdelen. De investeringen in woningen, gebouwen, GWW-werken en computers zijn hoger, de export en de consumptie van huishoudens zijn lager dan eerder geraamd. De productie in de industrie en de handel valt hoger uit; de productie in de bouw, horeca en transport lager.

Kwartaal-op-kwartaalgroei 0,0 procent
Ten opzichte van een kwartaal eerder groeide de Nederlandse economie in het derde kwartaal van 2008 niet. Rekening houdend met werkdag- en seizoenseffecten was het volume van het bruto binnenlands product (bbp) even groot als in het tweede kwartaal. Het is het tweede kwartaal op rij met een nulgroei. Ook de kwartaal-op-kwartaalgroei is gelijk aan de eerste raming in november.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.