Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Damrak licht hoger ondanks slecht nieuws

Damrak licht hoger ondanks slecht nieuws
23 dec 2008 om 17:35

Het Damrak eindigde een positieve handelsdag met een lichte winst. De zwakke cijfers over de Nederlandse en Amerikaanse economie, die vandaag werden bevestigd, zaten blijkbaar reeds in de markt verwerkt. De AEX won 0,44 procent op 244,50 punten, de Midkap sloot 0,49 procent lager. Morgen sluit de beurs in Amsterdam wegens kerstavond al om 14.00 uur.

Bedrijfsnieuws

Unilever was vandaag volop in het nieuws: FNV Bondgenoten is van plan om juridische stappen tegen de levensmiddelenfabrikant te nemen. Reden is dat het bedrijf wel met de bonden CNV en De Unie een sociaal plan heeft afgesloten, maar niet met FNV. Het sociaal plan is van betrekking op het laboratorium van de Vlaardingse vestiging van Unilever, waar 121 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen.

Unilever rondde vandaag tevens de verkoop van de olijfolietak van het merk Bertolli af. Zoals in juli reeds werd aangekondigd, neemt het Spaanse bedrijf Grupo SOS de activiteiten voor 630 miljoen euro over.

Shell en het Maleisische Petronas zouden de gas-activiteiten van het Spaanse nutsbedrijf Union Fenosa willen overnemen. Dit valt te lezen in de Spaanse krant Expansion. Union wordt momenteel overgenomen door Gas Natural SGD, maar het is nog niet duidelijk wat er met de gas-activiteiten van de onderneming gaat gebeuren.

De AFM moet een onderzoek naar marktmisbruik door Mittal Steel herhalen. Volgens de Rotterdamse bestuursrechter heeft de toezichthouder zich onvoldoende verdiept in de kwestie. Als gevolg hiervan konden Arcelor en Mittal Steel fuseren tegen een prijs die voor de aandeelhouders van Arcelor te laag uitviel.

ASMI krijgt mogelijk meer tijd van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam voor overleg met een aantal kritische aandeelhouders. ASMI en de investeerders hadden gevraagd om uitstel.

Nederlandse economie

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal van 2008 met 1,8 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de laagste groei sinds begin 2005. Deze tweede raming van de economische groei is gelijk aan de eerste raming van 14 november jl., zo meldde het CBS vandaag.

In het derde kwartaal van 2008 waren er 108 duizend banen van werknemers meer dan in hetzelfde kwartaal van 2007. Dit is een stijging van 1,4 procent. Deze stijging is duidelijk minder dan in de anderhalf jaar daarvoor toen de groei tussen de 2 en 3 procent lag.

Het consumentenvertrouwen is in december een fractie toegenomen. De indicator steeg van -29 naar -28. De koopbereidheid onder consumenten nam rond de feestdagen toe, terwijl ze over het economisch klimaat nog pessimistischer werden dan ze al waren.

Stijgers en dalers

Binnen de AEX waren vastgoedfondsen Unibail-Rodamco (+4,6%) en Corio (+3,5%) de grootste winnaars. Branchegenoot Wereldhave (-1,4%) bleef echter achter. Oliefondsen Fugro (-1,3%) en Shell (-1,6%) waren dankzij de olieprijs die weer net onder de 40 dollar-grens dook, eigenlijk de enige echte verliezers.

Europa

De rest van Europa is gematigd en verdeeld. De CAC40 (-0,73%) verliest licht, de DAX (+0,24%) noteert ietwat hoger.

Amerika

Het Amerikaanse ministerie van Handel maakte vandaag bekend dat de economie van de Verenigde Staten in het derde kwartaal is gekrompen. Het bruto binnenlands product (bbp) viel ten opzichte van Q2 een half procent terug. In het tweede kwartaal groeide de economie nog met 2,8 procent. Het betreft definitieve cijfers, die de eerdere schatting staven.

The National Association of Realtors, een Amerikaanse NVM, maakte vandaag bekend dat de huizenverkopen in november op jaarbasis met 8,6 procent zijn gedaald naar 4,49 miljoen huizen. Het resultaat is veel zwakker dan analisten hadden voorzien. Het aantal huizen dat in 2008 is verkocht ligt 10,6 procent lager ten opzichte van 2007. De huizenprijzen zijn dit jaar in Amerika gemiddeld 13,2 procent gedaald.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in december gestegen. De index van de Universiteit van Michigan steeg van 55,3 in november naar 60,1. Reden voor de stijging, die groter is dan verwacht, zijn de prijsverlagingen die winkels in Amerika voor kerst hebben doorgevoerd.

Wall Street zag een sterke opening wegens de slechte cijfers over huizenmarkt en nationale economie omslaan. In een openingssessie met lage volumes noteert de Dow Jones op dit moment 8.510 punten, een verlies van 0,10 procent. De Nasdaq (+0,07%) en de S&P 500 (+0,10%) staan nog net in het groen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.