Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Ondanks kerstvakantie toch fikse klap voor AEX

Ondanks kerstvakantie toch fikse klap voor AEX
22 dec 2008 om 17:35

Vandaag een beursdag waarop de handel mager was als gevolg van de start van de kerstvakantie. De kerstvakantie was ook duidelijk zichtbaar in het aantal bedrijfsberichten. Op het vlak van de macro-economie was er overigens wel het een en ander te melden.

De AEX sloot uiteindelijk op een stevige min van 2,44 procent op 243,44 punten. De AMX deed het dan een stuk beter met een verlies van 0,68 procent.

In het nieuws

BNP Paribas is ondanks alle strubbelingen in België nog steeds geïnteresseerd in de overname van Fortis Bank. De Franse bank kreeg in korte tijd een tweetal forse tegenvallers te verwerken, maar ziet in de overname nog steeds een goede kans voor BNP Paribas, zo liet topman Baudouin Prot weten aan de Franse krant Les Echos.

Akzo Nobel maakte voorbeurs bekend dat het een Duitse chloorfabriek heeft overgenomen. Hiermee komt het aantal chloorfabrieken in het land op drie. Akzo hoopt op deze wijze synergievoordelen te behalen.

Printerfabrikant Oce gaat samen met een aantal ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf onderzoek doen naar nieuwe toepassingen voor Inkjet technieken. Voor dit innovatieproject, dat tussen 2009 en 2012 uitgevoerd gaat worden, heeft het bedrijf 1 miljoen euro overheidssubsidie gekregen.

Octoplus maakte vandaag bekend dat het een nieuwe klant heeft binnengehaald. Een ‘groot Brits bedrijf’ gaat gebruikmaken van de technologie van Octoplus.

Stijgers en dalers

Wavin, Tom Tom en OPG verloren vandaag rond de 9 procent. Arcelor Mittal verloor 7,2 procent en Fortis tot slot 6,6 procent.

VastNed was vandaag de winnaar op Beursplein 5. Het vastgoedfonds won 5,7 procent. Boskalis en Arcadis wonnen bijna 4 procent en Pharming en Wereldhave iets meer dan 3 procent.

Macro-economie

In de eurozone is het aantal orders aan industriële producenten in oktober sterk teruglopen. De industrie kreeg 15,1 procent minder nieuwe orders binnen dan een jaar eerder. In vergelijking met september werden 4,7 procent minder orders ontvangen, zo berekende Eurostat.

De economische crisis raakt Nederlanders tot op heden nog niet in de portemonnee. Uit onderzoek van adviesbureau Booz & Company onder ruim duizend consumenten blijkt dat de meerderheid van de consumenten verwacht volgend jaar evenveel of meer te kunnen besteden.

Vandaag ook het bericht dat de Nederlandse huizenprijzen daalden. Met deze stelling werd echter niet recht gedaan aan het gehele onderzoek. Met uitzondering van vrijstaande woningen waren alle typen bestaande koopwoningen namelijk duurder geworden. Met 2,0 procent was de prijsstijging van tussenwoningen en twee-onder-een-kapwoningen het grootst. De prijzen van vrijstaande woningen waren 1,9 procent lager dan in november 2007. In Utrecht stegen de huizenprijzen het meest. In Gelderland en Zeeland waren de prijzen juist lager dan een jaar eerder.

Amerika

Rond de klok van half zes noteerde de Dow Jones op 8.510 punten, een verlies van 0,8 procent. De S&P en de Nasdaq doen het nog een flink stuk slechter en verliezen het dubbele ten opzichte van de Dow.

Diverse grote overnames werden vandaag aangekondigd. AIG verkoopt een onderdeel van HSB Group voor 742 miljoen dollar aan Munich Re. Via de overname wil de Duitse verzekeraar zijn positie in Amerika versterken. AIG heeft sinds het uitbreken van de crisis zijn schulden zien oplopen tot 150 miljard dollar. Wal-Mart deed overnamebod op alle aandelen Distribucion y Servicio.

Het geplaagde General Motors liet weten dat de Australische tak overgaat tot het produceren van kleine, brandstof-efficiente, auto’s. De laatste kleine auto die er werd geproduceerd stamt uit 1980. GM Australia moest ook wel overgaan tot een dergelijke planning, daar een groot deel van de hulp die het onving van de Australische staat afkomstig is uit een groenfonds. Voor de aandelenwaarde van het moederbedrijf wordt overigens gevreesd. Een analist van Credit Suisse zette het koersdoel op minder dan een dollar. Op dit moment noteert het fonds nog boven de vier dollar.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.