Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Pensioenfonds Shell slachtoffer van Madoff

Pensioenfonds Shell slachtoffer van Madoff
17 dec 2008 om 13:00

Het pensioenfonds van Shell staat voor circa 45 miljoen dollar bloot aan het beleggingsfonds van fraudeur Bernard Madoff. Dat heeft het fonds vandaag bekendgemaakt via zijn website. “In principe doet het Shell Pensioenfonds geen mededelingen over de individuele beleggingen of beleggingsstrategieën. Gezien de stelligheid van de geruchtenverspreiding door de heer Kraland in NOVA gisteravond, publiceert het pensioenfonds bij hoge uitzondering een correctie.”

NOVA

Vermogensbeheerder Michael Kraland zei gisteren in het televisieprogramma NOVA dat het pensioenfonds van Shell voor 1 miljard dollar blootgesteld was aan het fonds van Madoff. Het fonds ontkent dit:

“Het Shell Pensioenfonds heeft een indirecte belegging die mogelijk getroffen is door de Madoff affaire. De oorspronkelijk geïnvesteerde bedragen die hiermee gemoeid zijn, in totaal circa USD 45 miljoen, zijn vele malen lager dan het bedrag van 1 miljard euro dat de heer Kraland met grote stelligheid blijft noemen. Zelfs indien de betreffende beleggingen volledig afgeschreven zouden moeten worden, is de invloed daarvan op de financiële positie en de dekkingsgraad van het Pensioenfonds niet materieel.”

Dekkingsgraad

Vorige week nog kwam het bericht naar buiten dat de dekkingsgraad van het pensioenfonds onder de grens van 105 procent is gezakt. Ieder Nederlands pensioenfonds is verplicht 105 procent van zijn in de toekomst uit te keren kapitaal te bezitten.

Dankzij de kredietcrisis, en de scherpe daling van de aandelenmarkten, zijn veel pensioenfondsen onder deze magische grens beland. De helft van de 10 grootste fondsen had eind november een dekkingsgraad van 85 tot 95 procent.

Bijstorten

Het pensioenfonds van Shell noteerde begin 2008 nog een dekkingsgraad van 160 procent, inmiddels is deze gezakt naar 85 procent. Shell zal, mocht deze situatie voortduren, uit eigen kas bijstorten in het pensioenfonds.

Hiervoor heeft het alvast aangekondigd dat zowel de werknemers- als de werkgeverspremie fors omhoog gaan. De werkgever gaat 23,6 in plaats van 5 procent afdragen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.