Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Schade bij banken door fraude van 50 miljard

Schade bij banken door fraude van 50 miljard
15 dec 2008 om 09:21

Grote internationale banken blijken massaal in het beleggingsfonds van Bernard Madoff, de voormalige voorzitter van Nasdaq, te hebben belegd. Madoff werd vrijdag gearresteerd wegens fraude. Hij zou beleggers opgelicht hebben middels een zogenoemd ‘Ponzischema’.

Grote banken

Bankreuzen als BNP Paribas, Banco Santander, HSBC en Royal Bank of Scotland zouden grote verliezen hebben geleden dankzij beleggingen in het fonds van Madoff.

Santander onthulde gisteravond dat het 2,33 miljoen euro aan kapitaal heeft uitstaan bij het fonds. BNP Paribas zei dat het voor 350 miljoen euro blootstond, HSBC heeft ‘mogelijk 1 miljard euro uitstaan’.

Het veelgeplaagde Royal Bank of Scotland (RBS), dat inmiddels voor 57,9 procent in handen is van de Britse Staat, krijgt dankzij de fraudezaak opnieuw dreun. RBS zei middels een woordvoerder gisteravond dat het ‘some exposure’ had. De zegsvrouw weigerde financiële details te geven.

Ponzischema

Het Ponzischema, vernoemd naar fraudeur Charles Ponzi, is een manier om beleggers te trekken met extreem hoge rendementen. Uitbetalingen worden echter gefinancierd met het ingelegde geld van nieuwe beleggers. De rendementen worden aanvankelijk zodoende ook gehaald en uitgekeerd, waarna meer mensen zich inschrijven.

Madoff

De schatting is dat de schade in het geval van Madoff is opgelopen tot 50 miljard dollar. De 70-jarige Madoff heeft de fraude bekend. Er wordt 20 jaar celstraf en een boete van 5 miljoen dollar tegen hem geëist.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.