Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Van Lanschot geeft aandelen uit ter dekking verliezen

Van Lanschot geeft aandelen uit ter dekking verliezen
1 dec 2008 om 08:19

Van Lanschot maakte voorbeurs bekend dat het ter waarde van 150 miljoen euro nieuwe aandelen heeft uitgegeven. De preferente stukken werden aan zowel institutionele als particuliere beleggers verkocht. Ze hebben een jaarlijkse couponrente van 7,5 procent. Met het nieuwe kapitaal trekt Van Lanschot zijn Tier 1-ratio op naar 10,1 procent.

Zakenbank Van Lanschot heeft het kapitaal nodig teneinde het gat te dekken dat ontstaan is dankzij verliezen op de beleggingsportefeuille. Dalende aandelenmarkten leidden tot een verlies van ongeveer 50 miljoen euro voor belastingen op de verkoop van aandelen in de beleggingsportefeuille. De winst lijdt verder onder een automatiseringsproject, waar 17,5 miljoen euro extra voor moet worden afgeschreven.

De verwachte nettowinst voor 2008 komt hiermee uit op 30 miljoen euro. De winst over de eerste 10 maanden van 2008 was nog 73,3 miljoen euro.

Toelichting

Floris Deckers, voorzitter van de Raad van Bestuur van Van Lanschot: “De kapitaalratio’s van Van Lanschot hebben altijd al aan de bovenkant van de markt gelegen, als afspiegeling van de private banking-activiteiten. Na het uitbreken van de kredietcrisis meende de bank echter dat haar reeds solide kapitaalpositie nog verder moest worden versterkt. De uitgifte van deze preferente aandelen stelt ons in staat om de ratio’s weer terug te brengen naar de bovenkant van de nieuwe marktniveaus.”

Klik -hier- voor meer details over de aandelenuitgifte en de cijfers van Van Lanschot.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.