Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Verandering Amerika in de maak

Verandering Amerika in de maak
5 nov 2008 om 09:43

Verkiezingsstatistieken

In totaal waren en 2% meer zwarte kiezers dan bij de Senaatsverkiezing. Deze groep vormde nu 13% van de stemmers, waarbij 95% voor Obama stemde. Alle inspanningen die het campagne team deed om nieuwe kiezers te laten registeren, wierpen hun vruchten af. Van de nieuwe kiezers stemden 70% voor Obama.

Volgens exit-peilingen was de economie veruit de belangrijkste bezorgdheid voor kiezers. Obama genoot op dat vlak meer vertrouwen dan McCain.

Plannen voor de economie

Volgens exit-peilingen was de economie veruit de belangrijkste bezorgdheid voor kiezers. Obama genoot op dat vlak meer vertrouwen dan McCain. De 72-jarige Republikein ging ook gebukt onder de enorme impopulariteit van zijn partijgenoot Bush. Een grote meerderheid van de kiezers toonden zich in exit-peilingen misnoegd over Bush, en de meesten van hen stemden voor Obama.

Met 65,8 miljoen stemmen hebben Amerikanen hun hoop op het ‘ Yes, we can’ van Obama gezet. Ook in de rest van de wereld waren veel reacties blij en hoopvol. Wouter Bos benadrukte het optimistische geluid in de campagne en Sarkozy sprak van ‘een immense hoop’ die deze uitverkiezing biedt. Maar, terwijl ik zelf ook nog geroerd en gelukkig over dit historische moment naar het werk fietste, diende de vraag zich aan wat deze president eigenlijk precies voor plannen heeft?

Met de nieuwe president zal waarschijnlijk een nieuw economisch stimuleringsprogramma gemakkelijker worden goedgekeurd. Banken en hedgefunds zullen beter in de gaten worden gehouden. Ook zal de rechtspositie van huiseigenaren worden verstevigd. Vermoedelijk zal de autosector gesteund worden, maar zullen de farmaceutische en oliesector minder goed af zijn. Een belasting verlaging voor 95% van de werkende gezinnen staat op de wensenlijst, een uitbreiding van de zorgverzekering en investeringen infrastructuur en duurzame energie eveneens. De bedragen die ermee gemoeid zijn astronomisch. Alleen al voor het jaar 2009 zal er een begrotingstekort zijn van $ 1000 mrd. Voor de komende 10 jaar zou er een kosten plaatje zijn van minstens $ 4300 mrd, aldus econoom Alan Reynolds. Waar moet dat geld vandaan komen? De extra inkomsten door hogere belastingen voor de hogere inkomens leveren $ 70 mrd op en het stoppen van de oorlogen in Irak en Afganistan zou jaarlijks $ 120 mrd op kunnen leveren.
Samen met zijn economische adviseurs als Austan Goolsbee, oud ministers van financiën Robert Rubin en Larry Summers en oud Fed-voorzitter Paul Volcker, zal de nieuwe president voor 20 januari realistische keuzes moeten maken. Ze zullen er een hele kluif aan hebben om de hoog gespannen verwachtingen waar te maken. Het zal de komende tijd interessant zijn om te zien of het optimisme stand houdt als de economie een andere realiteit toont.
Maar hoe de praktijk ook uitpakt, deze verkiezing blijven historisch.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.