Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kijk op rente en werkloosheid

Kijk op rente en werkloosheid
31 okt 2008 om 16:50

Analistenwebsite Global Insight leverde vandaag zijn voorspellingen in voor 2009. Op basis van een groeiende werkloosheid wordt een interessant scenario geschetst.

In september is de werkloosheid in de eurozone opgelopen tot 11,69 miljoen. Vanaf maart (7,2%) is de werkloosheid in de eurozone gestaag opgelopen naar 7,5 procent.

Oorzaak en gevolg

De afkoelende economie en het lagere vertrouwen van bedrijven in Europa wegen steeds zwaarder op banenmarkten. De verslechterende omstandigheden voor werknemers leiden naar alle waarschijnlijkheid tot lagere consumentenuitgaven. Hiermee wordt het goede nieuws van dalende inflatie ongedaan gemaakt.

Daarbovenop komt het feit dat een toenemende werkloosheid de onderhandelingspositie van vakbonden onder druk zet. Loonmatiging zal, zoals ook in Nederland al is aangekondigd door de sociale partners, de praktijk worden voor de rest van 2008 en 2009. Dit ondanks de recente inflatiedreiging.

Vooruitzichten

Global Insight verwacht dat de werkloosheid in de rest van 2008 en 2009 verder zal toenemen (tot 7.9%). Dit wegens de verzwakkende Europese economie. Lonen zullen nog meer worden gematigd, waardoor inflatie wordt gedrukt en centrale banken de rente zullen verlagen. Dit moet uiteindelijk de oplossing zijn voor de economische neergang.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.