Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit week met fraaie winst

AEX sluit week met fraaie winst
31 okt 2008 om 17:35

Is de bodem dan eindelijk bereikt? De AEX stond deze week in ieder geval voor het eerst sinds tijden vrijdagmiddag hoger dan maandagochtend. De graadmeter sloot de handelsweek op 267,16 punten, waar vorige week 245,20 punten werd genoteerd. Vandaag klom de AEX 3,69 procent, de Midkap won 2,01 procent.

Reden voor de opleving zijn de resultaten van grote ondernemingen als Shell, Unilever en Ahold. ‘Zo slecht is het allemaal nog niet’, zo reageerde een handelaar op de cijfers: ‘Natuurlijk wordt de reële economie geraakt door de crisis, de meest bedrijven hebben echter een solide basis en dit wordt bevestigd in de cijfers’. Een andere belangrijke oorzaak van het positieve sentiment is de renteverlaging in zowel Azië als de Verenigde Staten.

In het nieuws

De AFM heeft de looptijd van de maatregelen tegen shortselling verlengd. De beurswaakhond vindt dat ‘gezien de aanhoudend uitzonderlijke marktomstandigheden bekendgemaakte maatregelen tegen shortselling ongewijzigd te verlengen tot 17 januari 2009’.

De Europese Commissie (EC) heeft een positief oordeel geveld over de garantstelling die de Nederlandse staat voor de uitgifte van middellange schuldpapieren van banken. Het gaat hierbij om een bedrag van 200 miljard euro. De maatregel vormt geen bedreiging voor de mededinging.

Bedrijfsnieuws

Op 1 december vindt de algemene vergadering van aandeelhouders van Fortis plaats in Utrecht. De dag erna zal in Brussel worden vergaderd. Voorafgaand aan de bijeenkomsten zal een zogenoemde aandeelhouderscirculaire worden gepubliceerd.

Delta Lloyd zal zijn belang in de joint venture Delta Lloyd ABN AMRO Verzekeringen nog niet verkopen. De verkoop van het 51 procents-belang is uitgesteld als gevolg van de overname van Fortis en ABN Amro door de Nederlandse staat.

Cijfers

Tegenvallende resultaten bij Holland Colours. Hogere grondstofkosten drukken het resultaat van de Apeldoornse verffabriek aanzienlijk. Punch handhaaft zijn verwachting om over het volledige jaar 2008 een lichte stijging te kunnen realiseren van zowel omzet als nettowinst.

In het derde kwartaal van 2008 nam de nettowinst van Beter Bed met ruim 25 procent af tot 4,3 miljoen euro. De omzet groeide wel, maar met slechts 2 procent naar 88,3 miljoen euro. De hogere omzet werd gerealiseerd door een uitbreiding van het aantal winkels. Voor het komend kwartaal denkt  Beter Bed eveneens minder winst te boeken in vergelijking met vorig jaar. Volgens Beter Bed is dit het gevolg van het “grillige gedrag” van de consument.

De dynamiek in de financiële wereld heeft bij beursbedrijf NSYE-Euronext niet geleid tot een hogere omzet. Waar vorig jaar in het derde kwartaal een omzet werd geboekt van 1,13 miljard dollar, is dat dit jaar slechts licht gestegen tot 1,21 miljard. De winst daalde echter maar liefst 33 procent. De nettowinst bedroeg 174 miljoen dollar.

Stijgers en dalers

Voornamelijk defensieve fondsen trokken deze week, en vandaag, de kar. Heineken (+7,8%), Vastgoedfondsen Wereldhave (+8,3%) en Corio (+8,4%), Shell (+5,5%) en Arcelor Mittal (+5,2%) stonden er goed op. ING (-0,7%) droeg toch weer de rode lantaarn.

Europa

Ondanks een rapport van analistenwebsite Global Insight, dat negatief is over de ontwikkeling van de werkloosheid in de eurozone in 2009, noteren de CAC40 (+1,98%) en de DAX (+2,94%) in de plus.

Amerika

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen heeft fors te leiden van de berichtgeving rond de kredietcrisis. De Universiteit van Michigan maakte vandaag bekend dat de index is gedaald van 70,3 in september naar 57,6 in oktober. De meting komt overeen met de verwachting van analisten.

Op Wall Street zijn het de financials, die na een negatieve opening het roer in handen hebben genomen. Beleggers zijn op koopjesjacht na nieuwe tekenen dat de kredietmarkten beginnen te ontdooien. De Dow Jones (+0,39% op 9.216), de Nasdaq (+0,40%) en de S&P 500 (+0,89%) lijken de beursweek positief te gaan beëindigen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.