Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX sluit lager door Shell en Unilever

AEX sluit lager door Shell en Unilever
30 okt 2008 om 17:35

Shell (-5,1%) en Unilever (-5,8%) zijn er vandaag voor verantwoordelijk dat de AEX in het rood eindigt. De zwaargewichten publiceerden weliswaar redelijke kwartaalcijfers, beleggers zagen er toch een aanleiding in om hun stukken te dumpen. In Amsterdam en de rest van Europa en Amerika is de stemming wisselend. De AEX sloot 0,74 procent lager op 257,66 punten. De Midkap won 2,82 procent dankzij AMG.

Kredietcrisis

Volgens het NRC Handelsblad heeft De Nederlandsche Bank (DNB) gedreigd de Nederlandse bankactiviteiten van Fortis onder curatele te stellen. De dreiging zou bewaarheid worden als Fortis niet akkoord zou gaan met de nationalisatie van Fortis Nederland.

Gisteren publiceerde de Belgische krant Le Soir een artikel waarin het Fortis verweet een rapport dat waarschuwde voor de kredietcrisis te hebben genegeerd. Vandaag kwam de bank met een reactie: “In de informatieverschaffing van Fortis over de internationale crisis in gestructureerde kredieten is altijd rekening gehouden met de marktomstandigheden in de betreffende periode en met de gangbare marktpraktijk in de financiële sector.”

Terwijl andere financials inmiddels aan het infuus van de overheid liggen, laat SNS Reaal weten geen interesse te hebben dit ook te doen. Volgens bestuursvoorzitter Sjoerd van Keulen heeft de staatssteun voor ING en Aegon nog niet veel goeds gebracht, alle reden voor hem om SNS niet aan te melden voor het noodfonds.

Shell

Het resultaat van Royal Dutch Shell over het derde kwartaal van 2008 op basis van geschatte actuele kosten was 10,9 miljard dollar, tegen 6,4 miljard dollar een jaar geleden. De gewone winst per aandeel is met 74 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden.

Shell stelt dat het problemen ondervindt bij de verkoop van onderdelen. De gelden die hiermee vrijkomen zouden worden gebruikt om te investeren in meer productiecapaciteit voor de teerzanden in Canada, dit wordt nu uitgesteld.

De Zwitser Peter Voser is de verrassende opvolger van Jeroen van der Veer, die per juli 2009 met pensioen gaat. Velen dachten dat de Amerikaanse Linda Cook, momenteel verantwoordelijk voor gas- en elektriciteitsdivisie van Shell, de nieuwe opvolger zou zijn. Naast Cook was ook de Brit Malcolm Brinded een belangrijke kanshebber.

Unilever

Unilever boekte over het derde kwartaal van 2008 een autonome omzetgroei van 8,3 procent. Analisten hadden gerekend op 6,9 procent. Het levensmiddelenconcern profiteerde in Europa vooral van prijsverhogingen, want de volumes daalden. Met name huismerken blijken een bedreiging te vormen voor de producten van Unilever. De meest spectaculaire omzetgroei werd geboekt in de opkomende markten in Azie en in Afrika. De groei bedroeg hier maar liefst 15,7 procent.

Cijfers

Over de eerste negen maanden van 2008 heeft Ten Cate een winstgroei van 38 procent weten te realiseren. Er werd een omzet gerealiseerd van 781,2 miljoen euro. De nettowinst over de eerste negen maande van 2008 kwam uit op 37,3 miljoen euro. Bijna 7 miljoen meer dan een jaar geleden het geval was.  De winstverwachting voor 2008 blijft dan ook gehandhaafd.

Adecco zal tevreden zijn met de ontwikkelingen bij DNC. De detacheerder wordt, zo is de verwachting, binnenkort ingelijfd bij de grootste uitzender van de wereld. De Nederlanden Compagnie zag in het derde kwartaal de nettowinst uitkomen op 1,9 miljoen euro, fors meer dan de 1,1 miljoen van een jaar geleden. De omzet bedroeg 20,4 tegen 16,6 miljoen euro een jaar terug.

Schuitema publiceerde vanmiddag zijn derdekwartaalcijfers. Het supermarktconcern, dat afgelopen zomer werd ingelijfd in de portefeuille van investeringsmaatschappij CVC Capital, zag de winst liefst 93 procent dalen tot 0,6 miljoen euro. Schuitema wijdt de tegenvallende cijfers aan het afstoten van winkels richting Ahold.

Sprinter

Vier jaar geleden introduceerde de ABN AMRO de Turbo, een product waarmee kon worden gespeculeerd op een koersstijging of -daling. In tegenstelling tot een optie, heeft de Turbo een zogeheten stop loss. De Turbo bleek al snel een schot in de roos en beleggers begonnen in grote getalen te handelen. Vervolgens zouden Commerzbank en Citibank de Speeder lanceren.

Inmiddels heeft nu ook ING besloten om een vergelijkbaar beleggingsproduct te lanceren. Dit zal gebeuren onder de naam Sprinter. De doelstelling van ING is daarbij niet misseilijk: binnen een jaar wil de bank de helft van de markt bezitten. Daarnaast denkt de bank er ook over om de Sprinter te introduceren in andere landen.

Stijgers en dalers

Naast Shell (-5,1%)  en Unilever (-5,8%) was KPN (-3,1%) vandaag niet geliefd. Uitzenders Randstad (+8,9%) en USG People (+8,1%) waren, evenals ING (+10,3%) en Arcelor Mittal (+5,5%) wel populair. In de Midkap won AMG (+25,2%) zonder aanleiding fors. Ten Cate (+12,5%) werd gestraft voor tegenvallende cijfers .

Europa

Europa zal zeer veel last krijgen van de kredietcrisis. De economische groei zal in 2009 volgens Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, ‘dichter bij 0 dan bij 1 procent uitkomen’.

De kredietcrisis heeft volgens Wellink nu reeds invloed op de reële economie. ‘De geldmarkten functioneren inmiddels dan wel beter, het is echter onzeker dit herstel permanent is’.

De stemming op Europese beurzen is vandaag wisselend. De CAC40 noteert een plus van 0,08 procent. De DAX (+1,79%) profiteert van Volkswagen, dat waarschijnlijk wordt overgenomen door Porsche.

Amerika

Op Wall Street staan de indices zeer licht in de plus. De renteverlaging van de FED, van 1 naar 0,5 procent werd met gejuich ontvangen, het cijfer over de economie echter niet. In het derde kwartaal is de Amerikaanse economie met 0,3 procent gekrompen. Consumenten gaven veel minder uit, wat direct gevolgen heeft bij American Express. De creditcardmaatschappij gaat 7.000 banen schrappen in een poging 1,8 miljard dollar te besparen in 2009.

Om 17.35 uur noteert de Dow Jones een plus van 1,15 procent op 9.094 punten. De Nasdaq (+1,21%) en de S&P 500  (+0,57%) volgen in het spoor van de graadmeter.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.