Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX wint fors ondanks tegenstrijdige berichten

AEX wint fors ondanks tegenstrijdige berichten
29 okt 2008 om 17:35

De Amsterdamse beurs beleefde weer een uitermate goede dag. Ondanks tegenstrijdige berichten uit zowel Nederland als Amerika, lieten handelaren zich niet ontmoedigen. Door de koopjesjagers sloten de AEX (259,58 punten, +9,09%) en de AMX (353,06 punten, +5,41%) beide fors in de plus.

Tegenstrijdige ontwikkelingen

Diverse ondernemingen kwamen vandaag met kwartaalcijfers. Akzo Nobel zag de winst fors onderuit gaan, maar het chemieconcern sprak wel uit vertrouwen te houden in de toekomst. Philips liet juist weten de toekomst met minder vertrouwen tegemoet te zien.

Procter & Gamble, ’s werelds grootste producent van consumentenartikelen, zag de winst fors toenemen en ook voor de toekomst ziet het bedrijf weinig beren op de weg. Garmin, de Amerikaanse concurrent van TomTom, zag de winst dalen en de omzet stijgen, terwijl TomTom precies het omgekeerde zag gebeuren.

Fortis op de hoogte

De leiding van Fortis heeft vorig jaar een rapport over de impact van de subprime-crisis genegeerd. Hiermee wilde Fortis de kapitaalverhoging voor de overname van ABN AMRO doen slagen, zo schijft de Belgische krant Le Soir. Volgens de krant zijn er bewijzen dat Fortis vorig jaar bewust zijn reële blootstelling aan de Amerikaanse hypotheekmarkt heeft verdoezeld en geminimaliseerd. De krant zou bij zijn onderzoek hulp hebben gehad van het topmanagement van Fortis.

Plan van Sarkozy

De financiële capaciteit van de EU moet volgens de Franse president Sarkozy minimaal 20 miljard euro bedragen. Hij wil de financiële armslag van de Europese Unie wil vergroten: ‘Bij crises als deze moet de EU beschikken over een noodfonds van minimaal 20 miljard euro’. Op dit moment beslaat het fonds waarmee noodlijdende lidstaten kunnen worden geholpen 12 miljard euro in liquide middelen.

Stijgers en dalers

Vrijwel geen verliezers in de AEX en de AMX. Nutreco verliest 0,67 procent. Bij de stijgers forse winsten. Akzo Nobel pluste 20 procent, ING en Randstad zagen hun waarde met ruim 13 procent toenemen. Shell en Aalberts wonnen zo’n 12 procent.

Amerika

Rond de klok van half zes noteert de Dow op 9.159 punten, een plus van 1,04 procent. De index sloot gisteren op een plus van 10 procent, maar opende vanmiddag licht lager. Inmiddels is het verlies goed gemaakt. De S&P en de Nasdaq staan eveneens dik in de plus.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.