Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Azie geeft slechte voorbeeld

Azie geeft slechte voorbeeld
27 okt 2008 om 08:29

De handelsweek is ronduit slecht begonnen. Aziatische beurzen verloren vannacht 6 tot 9 procent, op vrees dat de bankensector te weinig kapitaal kan ophalen. De Japanse overheid gaat banken fondsen ter beschikking stellen om de ergste branden te blussen, maar ondertussen staat de Nikkei-index op het laagste punt in 26 jaar. Het Damrak opent hierop ruim 2 procent lager.

In het nieuws

Ook DSM is niet immuun voor de kredietcrisis. Het chemieconcern verlaagt voor geheel 2008 de verwachting van het bedrijfsresultaat naar 1 miljard euro. Eerder dit jaar ging DSM nog uit van 1,025 tot 1,075 miljard euro. De omzet steeg wel in het derde kwartaal.

TNT ondervindt zoals verwacht meer hinder van de afkoelende economie. Het postbedrijf zag het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal liefst 21,5 procent dalen. Als gevolg hiervan zijn de vooruitzichten voor de afdeling Express naar beneden bijgesteld.

Evenals ING zal nu ook Aegon aan het infuus van de overheid moeten, zo schrijft The Wall Street Journal. Volgens de krant gaat het om een bedrag aan staatssteun lager dan de 10 miljard euro die ING nodig bleek te hebben. De beslissing over het aanvragen van de noodhulp zal de komende dagen worden genomen.

Er komt nog voorbeurs een beslissing over de Belgische bankverzekeraar KBC. Gedurende het weekend is er overleg geweest tussen KBC en de overheid over een kapitaalinjectie. Deze moet het kernkapitaal versterken met 3,5 miljard euro.

Buitenland

Amerikaanse beurzen sloten vrijdagavond over een breed front in de min. De Dow Jones moest 3,6 procent prijsgeven op 8378,95 punten. De Nasdaq (3,23%) en de S&P 500 (-3,52%) leden vergelijkbare verliezen.

In Azië werden banken en verzekeraars gedumpt op zorgen dat hun grote blootstelling aan Japanse beleggingen hen de das om kan doen. De Nikkei verloor 6,36 procent op 7.162 punten en sloot daarmee op het laagste punt sinds oktober 1982. De Hang Seng knalde 10,27 procent onderuit.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.