Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ook ING heeft steun Staat nodig

Ook ING heeft steun Staat nodig
20 okt 2008 om 08:03

Na Fortis is het nu ING die staatssteun nodig heeft. De bankverzekeraar kreeg zondagavond een kapitaalinjectie van 10 miljard euro, van minister Wouter Bos van Financiën. ING schroeft dankzij de injectie de kernkapitaalpositie op van 6 naar 8,5. De laatste weken deden banken in onder meer Groot-Brittannië hetzelfde, waardoor ING naar eigen zeggen niet achter kon blijven.

De Tier-1 ratio is, vanuit een regulerend perspectief, de belangrijkste maatstaf om de sterkte van een bank uit te drukken. Deze kapitaalratio is de verhouding tussen het kapitaal van een bank en haar risico gewogen activa. Het wordt gezien als een maatstaf voor het vermogen van de bank om toekomstige verliezen te kunnen verdragen.

Injectie

De Nederlandse Staat zit niet voor de lange termijn in ING. Bos kocht voor 10 miljard euro aan obligaties op het kernkapitaal. De rente bedraagt minimaal 8,5 procent, deze mag echter alleen worden uitgekeerd als ook aandeelhouders een dividend hebben gekregen.

In tegenstelling tot de gang van zaken bij Fortis, waar aandeelhouders bedrogen achterbleven, juichen belanghebbenden van ING de injectie daarom wel toe.

Benoeming

De injectie kwam met een tweede voorwaarde. Minister Bos mag twee commissarissen benoemen die vetorecht krijgen. Tevens ziet de top van ING voor 2008 af van bonussen, waardoor het effectieve salaris van bijvoorbeeld CEO Tilmant ruim 1 miljoen euro zal bedragen.

Afstoten

ING verkocht maandagochtend meteen zijn Taiwanese levensverzekerings-activiteiten aan Fubon. De verkoop levert ING 600 miljoen dollar op. “De desinvestering is in lijn met de strategie van ING om zijn beleggingsportefeuille actief te managen.”

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.