Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

ING, Neerlands hoop in bange dagen

ING, Neerlands hoop in bange dagen
9 okt 2008 om 15:59

Waar het bij andere banken kommer en kwel is, waar ze gered moeten worden of reeds omgevallen zijn, koopt de ING de spaartegoeden van een noodlijdende IJslandse concurrent. Dit getuigt niet alleen van ondernemerszin, maar ook van zelfvertrouwen en een sterke financiële positie.

Deze bank-verzekeraar lijkt dan ook verder te kijken dan de waan van de dag. Ze had goede redenen om ABN-AMRO niet over te nemen, ook niet voor het relatief geringe bedrag. Waar iedereen repte van een buitenkans en een ‘koopje’, toonde de ING geen interesse. De reden was even logisch als eenvoudig: er was geen synergie te behalen. Dit standpunt heeft de groep al jaren en ook in deze roerige tijden verandert dat gelukkig niet.
Daarnaast heerst er rust rond het bedrijf. Er wordt niet gezeurd over de moeilijke tijden, maar enkel iets naar buiten gebracht als er ook daadwerkelijk iets te melden valt, zoals deze overname.

En dan de fundamentele zaken: als daghandelaar houd ik me hier eigenlijk niet mee bezig, maar in deze uitverkoop –zo kunnen we de huidige beurskoersen toch wel typeren- krijg ik de neiging helemaal toe te geven aan mijn koopdrang.
Even een paar cijfers:

Fonds dividend dividendrendement
Philips €0,70   3,9%
Akzo €1,80   5,7%
KPN €0,54    5,4%
USG People €0,81     9,3%
Aegon

€0,60

14,7%!
ING Groep   €1,48 10,3%

 

Dit zijn natuurlijke geweldige rendementen. En daar kunt u eventuele koersrendementen nog bij optellen. Dergelijke cijfers onderstrepen het extreem lage niveau van de beurs nog maar eens. Maar naast alle pijn liggen er dus wel degelijk kansen. Houd echter wel rekening met het feit dat dividenden dit jaar iets lager zouden kunnen uitvallen, al zijn de meeste ramingen van analisten voor deze fondsen nog in lijn met de dividenden van vorig jaar.

Maar goed, ik heb het over ING. Ondanks bovenstaande cijfers, is dit fonds in alle hectiek binnen een maand van boven de twintig, onder de €15 terechtgekomen (Inderdaad, ING onder de €15!!) en was het een van de sterkste dalers in de AEX.
De paniek waarin dit is gebeurd, staat in mijn ogen niet in verhouding met de prestaties van het bedrijf. Bovendien verwacht ik dat ING, als een van de sterkste dalers van de afgelopen weken, in een komende opluchtingshausse een van de sterkste stijgers van de AEX zal zijn. Wat ik als daghandelaar doe met deze gedachten? Nou, ik heb de daad bij het woord gevoegd, heb toegegeven aan mijn koopdrang en zit ‘long’ voor de komende dagen. Wie maakt er een ritje mee?

 

Haas

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.