Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vragen en antwoorden over Freddie en Fannie

Vragen en antwoorden over Freddie en Fannie
8 sep 2008 om 12:30

De Amerikaanse overheid kondigde zondag aan dat het de hypotheekbanken Freddie Mac en Fannie Mae gaat nationaliseren. Het ministerie van Financiën steekt per direct 15 tot 20 miljard dollar in de noodlijdende bedrijven, maar is bereid maximaal 200 miljard te besteden.

Waarom nationaliseert Amerika de hypotheekverstrekkers?

Met de redding van Freddie en Fannie door de Amerikaanse overheid moet het vertrouwen in de bancaire sector terugkeren. De banken zijn verantwoordelijk voor 5200 miljard dollar (!) aan leningen, bijna de helft van de totale hypotheekmarkt. Als Freddie of Fannie omvalt stort de financiële wereld zodoende als een kaartenhuis in elkaar.

Waarom onderneemt het ministerie van Financiën juist nu actie?

Over enkele weken moeten de bedrijven ter waarde van 225 miljard dollar aan korte-termijn leningen herfinancieren. Het verkopen van schulden is voor Freddie en Fannie normaal, het lage vertrouwen in de kapitaalspositie van de ondernemingen jaagt potentiële investeerders echter weg. De garantie van de staat zorgt voor continuïteit.

Wat zijn de gevolgen voor Freddie en Fannie?

Allereerst vliegen de CEO’s van de bedrijven de deur uit. Vervolgens zal de overheid een gigantische reorganisatie gaan doorvoeren, waarbij vooral de processen die leiden tot de verkoop van hypotheken onder de loep worden genomen. De gezamenlijke kredietportefeuille zal teruglopen naar 850 miljard dollar eind 2009, waarna deze nog 10 procent per jaar zal dalen tot uiteindelijk 250 miljard dollar.

Freddie Mac en Fannie Mae hebben het verbruid, en de belastingbetaler betaalt hiervoor de rekening. De ondernemingen zullen nadat de reorganisatie klaar is dan ook een kleinere rol spelen op de hypotheekmarkt.

Wat zijn de gevolgen voor de aandeelhouders?

De aandeelhouders lijden ook onder de nationalisatie. De overheid krijgt, als dank voor de redding, ogenblikkelijk 1 miljard ‘senior preferente aandelen’ in beide ondernemingen. Uiteindelijk zal het belang van de overheid in de hypotheekbanken kunnen oplopen naar 79,9 procent. De Amerikaanse staat is de enige ontvanger van dividend, de andere aandeelhouders krijgen niets.

De beurs

Vrijdagmiddag kelderden de aandelen van Freddie en Fannie, toen geruchten de kop opstaken dat de overheid de nationalisatie wilde doorvoeren. In een jaar zijn de ondernemingen beiden circa 90 procent van hun beurswaarde kwijtgeraakt. Vandaag profiteren Freddie en Fannie, evenals andere financials, fors van de nationalisatie.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.