Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

3 redenen waarom september de slechtste beursmaand is

3 redenen waarom september de slechtste beursmaand is
1 sep 2008 om 13:46

Het beurscliché ‘sell in may and go away, but remember to come back in september’ gaat niet op. september is, zo wijzen de statistieken uit, de slechtste beursmaand. Dit heeft drie redenen, zo blijkt uit onderzoeken.

Statistiek

In 1896 startte de Dow Jones. De graadmeter won in 112 jaar per maand gemiddeld 0,75 procent. In september verloor de index echter gemiddeld 1,13 procent. Nog illustratiever misschien is de prestatie van september tegenover andere maanden per decennium. In de tien decennia van de twintigste eeuw eindigde september slechts tweemaal niet bij de drie slechtst presterende maanden.

Geen reden

Waarom dit zo is? Veel beleggers menen dat er hier geen logische verklaring voor is. De Amerikaanse commentator Mark Hulbert zegt, nadat hij bovenstaande gegevens over september heeft behandeld, ‘I know of no reason why September should be bad for stocks’. Het patroon dat over september zichtbaar is zou dan ook een resultaat zijn van ‘looking too hard and too long’.

Ook Harry Geels, directeur Research bij vermogenbeheerder Inmaxxa, schrijft vandaag dat er niet veel bekend over het hoe en wat van de beleggingsdip in september: “waarom specifiek september nu zo slecht is, nee, daarover is erg weinig bekend.”

Reden 1

Dit is een misvatting. Uit onderzoek blijkt dat er drie plausibele verklaringen zijn waarom september feitelijk een waardeloze beursmaand is. De eerste is de zon. Wat heeft de zon met beleggen te maken? Uit de ‘behavioral finance’ hoek komt de verklaring dat het gedrag van beleggers afhankelijk is van het aantal uren zon.

Het is een algemeen bekend feit dat een vermindering van het aantal zonuren leidt tot een meer negatieve kijk op het leven. De winterdepressie is ingezet, en wat betreft beleggers gaat dat gepaard met een sombere en voorzichtige benadering van de beurs. Risico’s vermijden lijdt tot lagere beurskoersen.

Reden 2

Een andere reden ligt in de benadering van analisten en bedrijven. De these is dat bedrijven, die na de nieuwsluwe zomermaanden komen met halfjaarcijfers, de neiging hebben om voorzichtiger en negatiever te zijn dan sec gezien nodig is. Als je immers halverwege het jaar hoog van de toren blaast en het niet waar kan maken, moet je bij de jaarcijfers met de billen bloot. Andersom is leuker en beter voor het management.

Analisten reageren op de licht tegenvallende cijfers met een bijstelling van de adviezen, waarop de koers van het desbetreffende aandeel terugvalt.

Reden 3

De derde reden is een cyclische. Het is bewezen dat mensen tegen het eind van het jaar het verleden achter zich laten en goede voornemens gaan maken. Vergeten is de malaise van afgelopen periode, het nieuwe jaar betekent een nieuwe kans. Logisch is dan ook dat halverwege het jaar het omgekeerde gebeurt. Mensen worden minder positief nadat blijkt dat het nieuwe jaar weer niet heeft gebracht wat ze ervan hoopten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.