Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Hoopgevende macrocijfers voor Europa

Hoopgevende macrocijfers voor Europa
29 aug 2008 om 11:42

Eurostat kwam vandaag met een drietal cijfers over de toestand van de Europese economie, of althans die van de eurozone. Cijfers omtrent werkloosheid, inflatie en consumentenvertrouwen gaven een gematigd positief beeld.

Consumentenvertrouwen

Het consumentenvertrouwen in Europa is in de maand augustus ligt gestegen. Het vertrouwen liep op van -20 naar -19. Het economische sentiment in de eurozone daalde van 88,8 in juni naar 89,5 in juli.

Werkloosheid

De werkloosheid in de eurozone kwam in juli uit op 7,3 procent. Dit is in de lijn der verwachting van analisten. In de drie voorgaande maanden lag het werkloosheidspercentage al op 7,3. Nederland moet met een werkloosheid van 2,6 procent slechts Denemarken (2,3%) op de ranglijst boven zich dulden.

Inflatie

De inflatie daalde licht. De eurozone profiteerde in augustus van lagere prijzen voor energie en voedsel. Een lagere olieprijs lag hieraan ten grondslag. De inflatie bedroeg 3,8 procent, tegenover de 4 procent van juli.

De licht gedaalde inflatie geeft de ECB mogelijk de speelruimte om de rentestand te verlagen. Dit zou de economie aan kunnen wakkeren. De kans dat dit op 4 september, als de volgende vergadering van de centrale bank wordt gehouden, gebeurt lijkt echter nihil.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.