Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Hypotheekbank zorgt voor hoger Damrak

Hypotheekbank zorgt voor hoger Damrak
28 aug 2008 om 08:45

Beleggers gaan een spannende dag tegemoet. De ontwikkeling van het sentiment zal voor vandaag goeddeels afhangen van de orkaan Gustav, die de komende uren over de Golf van Mexico zal razen. Onder meer Shell evacueerde reeds werknemers in wat een voor Amerika belangrijk oliewin-gebied is.

De olieprijs zal door de orkaan, volgens sommigen de zwaarste sinds Katrina, wederom kunnen stijgen. De afgelopen dagen liep de prijs van een vat ruwe olie reeds op tot 119 dollar.

De dag begint echter positief, dankzij Fannie Mae. De Amerikaanse hypotheekbank kwam nabeurs met goede cijfers. De AEX opent naar verwachting circa een kwart procent hoger.

In het nieuws

Een enorm aantal bedrijven presenteerde voorbeurs de resultaten. Grootste vis was Ahold, dat last heeft van een oplopende margedruk. Het supermarktconcern behaalde wel meer omzet. BAM heeft tegen de verwachting in uitstekend gepresteerd. Het bouwbedrijf zakte gisteren, op basis van analistenverwachtingen, maar meldde vandaag dat het zijn winstverwachting verhoogt.

De tweede Midkapper die met cijfers kwam was Vopak. Het tankopslagbedrijf noteerde een hogere nettowinst en haalt een winstdoelstelling 1 tot 2 jaar naar voren. Simac hield de omzet op peil en profiteerde van eenmalige baten.

Biotechbedrijf OncoMethylome ondergaat in 2008 naar eigen zeggen een transformatie. Voorlopig levert dit de onderneming slechts een hoger nettoverlies op. Retailer Macintosh heeft last van ‘een moelijke retailmarkt’. KasBank presteerde onder lastige omstandigheden naar eigen zeggen ‘behoorlijk’. De nettowinst daalde 78 procent.

Amerika en Azië

Wall Street was de gehele dag positief gestemd. De onverwacht gestegen vraag naar duurzame goederen in juli lag hieraan ten grondslag. De Dow Jones sloot 0,79 procent hoger op 11.502 punten. De Nasdaq (+0,87%) en de S&P 500 (+0,80%) presteerden tevens naar behoren.

In Azië was het sentiment gemengd. De Nikkei verloor 0,2 procent tot 12.728 punten. De Hang Seng ging onderuit (-0,8%) dankzij China Mobil, waarvan een winstwaarschuwing wordt verwacht. Elders in het verre oosten was het sentiment positiever.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.