Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Gevolgen conflict Ossetie voor beurs

Gevolgen conflict Ossetie voor beurs
11 aug 2008 om 11:16

Het conflict tussen Georgië en Rusland draait niet alleen om Zuid-Ossetië. Officieel intervenieert Rusland in de opstandige Georgische deelrepubliek om de belangen van de Russische inwoners te beschermen. Er zouden volgens het Kremlin ‘etnische zuiveringen’ plaatsvinden.

Olie

De werkelijke reden van het conflict zou echter weleens olie kunnen zijn. De zogenoemde BTC-pijpleiding, die het westen sinds de opening in 2006 veel minder afhankelijk maakt van het transport door Rusland, loopt door Georgië. Rusland zou, met de spanning in het grensgebied als motief, de Georgische olie-infrastructuur een slag toe willen brengen.

Russische oorlogsschepen blokkeren de Georgische havens op de Kaspische Zee. Olievervoer is hierdoor onmogelijk geworden. Russische bommenwerpers zouden tevens de BMC-pijpleiding inmiddels grote schade hebben toegebracht.

Directe gevolgen

“De beurs voelt het conflict op dit moment nog niet”, zo meldt een handelaar. “De olieprijs is echter reeds opgelopen en mochten de Russen het conflict verder op de spits drijven dan is het goed mogelijk dat de olieprijs snel terugkeert boven de 120 dollar per vat.” Op dit moment noteert een vat olie 116,32 dollar, een plus van 0,97 procent.

De AEX ging ondanks de onzekere geopolitieke situatie, die door het conflict is ontstaan, vandaag hoger van start. De index noteert tegen het middaguur 409,82 punten, een winst van 0,32 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.