Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Philips maakt hoogte van pensioenclaim bekend

Philips maakt hoogte van pensioenclaim bekend
4 aug 2008 om 10:05

Het Philips Pensioenfonds stelt 150 miljoen schade te hebben geleden als gevolg van de zogenoemde vastgoedfraude, zo schrijft Het financiële dagblad vanmorgen De krant baseert zich op beslagen die het pensioenfonds heeft laten leggen op woonhuizen van onder anderen twee ex-directeuren. Het bedrag is flink hoger dan tot nu toe werd aangenomen.

Het is voor het eerst dat Philips kenbaar maakt voor welk bedrag het benadeeld denkt te zijn. Bronnen rond het strafrechtelijk onderzoek verklaarden vlak na het bekend worden van de zaak eind 2007 tegen deze krant nog dat het pensioenfonds vermoedelijk voor 45 miljoen is benadeeld. Dat is aanzienlijk minder dan de 150 miljoen euro die nu geclaimd word.

Toelichting

De vastgoedfraudezaak draait om het gunnen van vastgoed in ruil voor smeergeld. Twee pensioendirecteuren van Philips lieten zich omkopen om Philips-vastgoed ‘bewust’ te duur of te goedkoop te verhandelen, zo stelt het elektronicaconcern. Het verschil tussen de transactieprijzen en de werkelijke waarde kwam ‘in de zakken van derden’ terecht, stelt Philips. Volgens justitie vloeiden bovendien miljoenen euro’s naar een geheime vennootschap van een ex-directeur.

Toelichting Philips Federatie

Joop Scholing van de Federatie van Philips Verenigingen van Gepensioneerden is verbaasd over de juridische stappen en het melden van het schadebedrag. “Philips wilde eerst eigen onderzoek afwachten dat advocatenkantoor De Brauw uitvoert. Het hield tot nu toe de kaken stijf op elkaar als het ging om de hoogte van de schade.”

Scholing zei erop te rekenen dat de 130.000 pensioengerechtigden van Philips uiteindelijk gecompenseerd zullen worden door de fraudeverdachten, anders wel door het elektronicaconcern.

Lange procedure

Volgens advocaat Cees van Bavel van CMS Derks Star Busmann is Philips in beginsel verplicht om vier tot zes weken na de beslagen een claim in te dienen. In de praktijk kan Philips dit nog maanden voor zich uit schuiven. Bijvoorbeeld om de uitkomsten van het interne onderzoek af te wachten of door inzage in het strafdossier te verlangen. Philips kreeg eind mei al een langere termijn door de rechter toegekend.

Een woordvoerder van Philips weigerde toe te lichten waarom De Brauw al voor afronding van hun onderzoek beslagen heeft gelegd en hoe de hoogte van het bedrag tot stand is gekomen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.