Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Interessante handelsweek eindigt in mineur

Interessante handelsweek eindigt in mineur
4 aug 2008 om 09:47

In de week dat een grote groep AEX-fondsen met cijfers kwam, waren het voornamelijk Amerikaanse macrocijfers die het sentiment dicteerden. De korte rally, die de Amsterdamse beurs van dinsdag- tot donderdagmiddag in de greep hield, kwam echter abrupt tot een einde. De AEX begon de handelsweek op 394,53 punten, geraakte heel even boven de 400 punten, maar zakte vrijdag in blessuretijd naar een eindstand van 395,77 punten, een verlies van 1,24 punten of 0,31 procent.

In het nieuws

TNT moest maandag met de billen bloot, nadat het bedrijf tegenvallende cijfers had gepresenteerd. Het postbedrijf verloor maar liefst 7,5 procent.

DSM meldde dinsdag dat het ondanks de economische malaise in het afgelopen kwartaal het beste resultaat in zijn geschiedenis heeft gedraaid. Het chemiebedrijf durfde het daarom aan om de winstverwachting voor dit jaar te verhogen en werd door beleggers fors hoger gewaardeerd. Branchegenoot Akzo Nobel verloor dezelfde dag flink, omdat het zwakke cijfers presenteerde en de verwachtingen voor het lopende jaar negatief heeft bijgesteld. 

Arcelor Mittal was de AEX de gehele week tot steun. De staalgigant won dinsdag in de aanloop naar de kwartaalcijfers van woensdag al flink, woensdag deed het bedrijf van topman Lakshmi Mittal daar nog een schep bovenop. De winst verdubbelde naar 5,8 miljard dollar en Arcelor Mittal verwacht het bedrijfsresultaat in het derde kwartaal fors op te kunnen voeren.

Mede-zwaargewicht Shell kende een veelbewogen beursweek. Het oliebedrijf presenteerde redelijke cijfers: de winst steeg 33 procent naar 11,56 miljard dollar. Beleggers hadden echter op meer gerekend wegens de historisch hoge olieprijs. Shell had last van een tweetal aanslagen op een pijpleiding in Nigeria.

Unilever publiceerde evenals Shell donderdag zijn cijfers. Het levensmiddelenconcern wist een autonome omzetgroei van 6,8 procent te realiseren in het tweede kwartaal. De nettowinst daalde van 1,14 naar 909 miljoen euro. Het levensmiddelenconcern werd hard afgestraft. Naast de cijfers meldde Unilever de verkoop van Lawry’s en Adolph’s en de Noord-Amerikaanse wasmiddelenactiviteiten.

De vrijdaghandel werd opgeleukt door Ahold, dat een sterke trading-update over het tweede kwartaal presenteerde.

Macro-rally

Het was voor de AEX onmiskenbaar de week van de macro-rally. Dinsdagmiddag zorgde een onverwacht positief cijfer van het Amerikaanse consumentenvertrouwen ervoor dat het slechte nieuws van zakenbank Merrill Lynch – nieuwe afschrijvingen ter waarde van 5,7 miljard dollar – eerder op de dag werd vergeten. Donderdag maakte een hoger werkloosheidscijfer een einde aan het feest.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.