Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Mittal mengt zich in Rio-BHP strijd

Mittal mengt zich in Rio-BHP strijd
30 jun 2008 om 15:49

Arcelor Mittal wil graag een graantje meepikken van de overnamestrijd rondom Rio Tinto. Lakshmi Mittal, CEO van het grootste staalbedrijf van de wereld, zou voornamelijk geïnteresseerd zijn in de grote voorraden ijzererts.

Rio Tinto

Rio Tinto kreeg onlangs een ongevraagd en vijandelijk bod (95 miljard euro) van de Australische mijngroep BHP Billiton. De mogelijke overname is reeds omstreden: de wereldvoorraden ijzererts zouden hierdoor grotendeels in handen komen van slechts twee partijen, te weten BHP Billiton en Vale.

Kosten

De laatste jaren is de prijs van staal fors gestegen. De prijsstijging is echter voornamelijk te danken aan de gestegen kosten voor ruwe materialen, zoals ijzererts. Volgens berekeningen bestaat 75 procent van de staalprijs op dit moment uit kosten voor ijzererts, waar dat in 2000 nog circa 40 procent was.

Macht

Bedrijven als Arcelor Mittal zijn voor de leveringen van ijzererts voornamelijk afhankelijk van mijnbedrijven. CEO Lakshmi Mittal wil, nu de prijzen van ruwe ijzererts hand over hand toenemen, een deel van de voorraad zelf beheren. Hij zou volgens bronnen circa 14 miljard dollar over hebben voor een belang van 9 procent in Rio Tinto. Rio Tinto zou naar verluidt op dit moment een ijzerertsvoorraad ter waarde van 50 miljard dollar bezitten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.