Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Duitse Adidas Europees Kampioen

Duitse Adidas Europees Kampioen
29 jun 2008 om 23:16

Terwijl Adidas van het voetbal profiteert, moet Airbus bang zijn om opdrachten te verliezen door hoge olieprijzen. Een zware week voor de Dax. De Dax gleed aan het begin van de week onder de grens van 6.400 punten naar 6.348. De stabiele Amerikaanse beurzen moedigden de Duitse aandeelhouders echter aan en aan het einde van de beursweek kon de Dax het negatieve resultaat op 0,6 procent en 6.421 punten terugdringen.

Airbus onder druk door hoge olieprijzen

Doordat de prijzen voor olie zo snel stijgen, zouden wel eens 25 tot 30 procent van de bestellingen die bij de Duitse luchtvaartfabrikant Airbus zijn in gegaan, uitgesteld of zelfs geannuleerd kunnen worden. Dat deelde het Duitse blad Focus deze week mee. Als die voorspelling zou uitkomen, zouden er 3655 vliegtuigen geschrapt kunnen worden. Dit zou een misgelopen omzet van ongeveer 540 miljard euro betekenen.

Airbus ging er vanuit tot en met de jaren 20026 tussen de 24.000 en 28.600 vliegtuigen te kunnen produceren. Deze voorspelling was echter op een olieprijs van 75 US Dollar per 159-liter vat gebaseerd. De actuele prijs ligt nu rond de 142 Dollar. Luchtvaartexpert Philipp Goedeking beschreef Airbus in de FAZ als een beroepsoptimist, die het gevaar van een conjuncturele dalrit niet echt wil inzien.    

Santander favoriet voor overname Postbank

De Duitse krant FAZ beschouwt de Spaanse bank Santander als favoriet binnen de overnamestrijd van de Duitse Postbank. De Spanjaarden genieten voordelige belastingwetten, waardoor een hoog overnamebod makkelijker mogelijk is. De Spaanse fiscale wetgeving geeft ondernemingen de mogelijkheid om Goodwill voor overnames in het buitenland in klinkende munt om te zetten.

Een recent voorbeeld komt uit het jaar 2005. Niet te min door fiscale voordelen, won toen de Spaanse onderneming Telefonica de overnamestrijd om O2 van de Duitse Telekom. Intussen onderzoekt de EU of het Spaanse belastingstelsel wel legaal is, maar totdat die zaak is afgesloten zullen er minstens twee jaar verstrijken en zal de Duitse Postbank al lang een nieuwe moederonderneming hebben.  

Adidas Europees kampioen

Voordat de finale tussen Duitsland en Spanje was begonnen, stond als vast dat Adidas de commerciële winnaar van het Europees Kampioenschap voetbal zou worden. Niet alleen het Duitse, maar ook het Spaanse elftal draagt het merk met de drie strepen. Bovendien werd er gedurende het toernooi met een Adidas-bal gespeeld en betekende de euforie in Duitsland een gigantisch kassasucces. Ook voor de komende jaren rekent Adidas met een groei van zijn ‘voetbalomzet’.

Vooral door het sterk toegenomen aantal vrouwelijke voetbalfans voorziet Adidas, dat zijn voor de jaren 2008 geschatte omzet van 1,2 miljard euro, in het volgende jaar overtroffen zal worden. Dat zou een nieuw record zijn voor Adidas, dat dit jaar meer dan een miljoen wedstrijdshirts van het Duitse elftal verkocht. 

Bron: koersalarm.nl 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.