Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Damrak gaat gebukt van start

Damrak gaat gebukt van start
27 jun 2008 om 08:43

Het Damrak zal naar verwachting vandaag het sentiment van de gekelderde graadmeters op Wall Street verder verwerken. In Amerika sloten de grootste indices met koersverliezen rond de 3 procent. Als gevolg zal de AEX-index vanmorgen lager aftrappen.

In het nieuws

Bankverzekeraar Fortis heeft, zoals eerder aangekondigd, gisteren nabeurs 150.000.000 nieuwe aandelen verkocht aan zijn branchegenoten Merrill Lynch, Morgan Stanley en JP Morgan. De totale bruto-opbrengst van de emissie bedraagt 1,5 miljard euro.

Daarnaast meldde staalconcern Arcelor Mittal voorbeurs een verhoging aan van de prijzen van carbon staal producten voor leveringen per september. De prijsverhoging is het directe resultaat van een sterke vraag, zo schrijft de onderneming in een persbericht. Verder heeft automatiseerder Ctac de reeds op 29 mei aangekondigde overname van IT-onderneming Crossverge met succes afgerond.

Apothekers zijn bereid om zonder vergoeding van de verzekeraar medicijnen aan patiënten te leveren om zo het preferentiebeleid te frustreren. De actie van Apothekers is op touw gezet door OPG, is een reactie op de verzekeraar. Deze laatste vergoedt vanaf 1 juli slechts het goedkoopste merk van een geneesmiddel.

Macronieuws

De olieprijs sloot gisteren op een nieuw record, toen de voorzitter van oliekartel OPEC hogere olieprijzen voorspelde. Dit terwijl OPEC-lidstaat Libië zou hebben gedreigd de productie te verlagen. De prijs voor een vat ruwe olie sloot donderdag 5,09 dollar hoger op 139,64 dollar. Een verzwakking van de Amerikaanse munt stookte automatisch de opwaartse trend van de olieprijs verder op.

Amerika

Goldman Sachs joeg gisteren beleggers de stuipen op het lijf met het rapport over de vermoede miljardenafschrijvngen en nieuwe verliezen voor branchegenoten Citigroup en Merrill Lynch. In de gehele bankensector schoten hierdoor alle cijfers fors in het rood.

De beurzen op Wall Street kregen gisteren flink te verduren, en verloren kostbare procentpunten. De toonaangevende Dow Jones eindigde op 11.453,42 punten, ofwel 3,03 procent lager. De index bereikte hiermee het laagste peil in 2008. Zijn breder samengestelde collega S&P 500 liet 2,9 procent liggen. Ook de Nasdaq moest fors inleveren, en slonk 3,3 procent.

Azië

In het land van de rijzende zon sloot de Nikkei-index in Tokyo op een totaal van 13.466,26 punten, een verlies van 2,58 procent. Zijn evenknie Hang Seng in Hong Kong, is in de middaghandel 1,78 procent goedkoper.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.