Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Bloedbad op Beursplein 5

Bloedbad op Beursplein 5
26 jun 2008 om 17:35

De Amsterdamse beurs heeft een beroerde dag achter de rug. De hoofdindex schoot door de belangrijke steun van 430 punten heen en lijkt op weg naar de steun van 415 punten met een slotstand van 426,03 punten, een verlies van 3,08 procent. De midkap kon buigen op een nog slechter verloop, de index verliest maar liefst 3,57 procent van zijn waarde.

In het nieuws

Het bedrijfsnieuws werd vandaag gedomineerd door Fortis. De bank lijkt door de combinatie van de kredietcrisis en de overname van ABN AMRO in zwaar weer gekomen. Vandaag besloot de bank wederom nieuw kapitaal op te halen en tevens om geen dividend uit te keren. Op deze wijze moet de solvabiliteit van de bank worden hersteld. Beleggers schrokken flink van deze maatregelen en dumpten het fonds massaal.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) mengde zich in het krijgsgewoel door op te merken dat de bonus die aan de topman van Fortis is verstrekt, vanwege de overname, verre van terecht is. En niet alleen Fortis kon rekenen op de aandacht van de VEB, ook KLM was het lijdend voorwerp van de vereniging. Het dividend dat de luchtvaartmaatschappij wil uitkeren is volgens de VEB ruimschoots te laag. Als schuldige wijst zij Air France aan.

Shell luidde de noodklok in een gesprek met de Tweede Kamer. De oliegigant zit met een kostenpost van 1,5 miljard dollar die nergens fiscaal kan worden afgetrokken. Shell verzoekt nu om een eenvoudiger belastingstelsel.

Tot slot gingen de aandeelhouders van Randstad, in navolging van die van Vedior, akkoord met de overname.

Macro

Waar het Nederlandse producentenvertrouwen nog kon rekenen op een verbetering, verslechterde het consumentenvertrouwen licht. Het CBS berekende dat de Nederlandse economie zich op de grens van een hoogconjunctuur en een teruggang bevindt.

Stijgers en dalers

Meer dan vier stijgers zijn er niet te vinden  in de AEX en de AMX. Nutreco wint 0,31 procent, Corporate Express 0,22 en Akzo Nobel 0,21 procent. Shell dikt nog een minieme 0,02 procent aan.

In de lijst met verliezers staat Fortis ruimschoots aan kop met een verlies van 18,26 procent. Arcadis en Wavin beperken hun verlies tot net onder de 7 procent en Aalberts en Bam doen ditzelfde alleen dan net onder de 6 procent.

Amerika

In Amerika staat de Dow Jones-index inmiddels op 11.582 punten, een verlies van 1,94 procent. De S&P500 lijdt een zelfde verlies, terwijl de Nasdaq richting de 2,5 procent verlies gaat.

De OPEC waagde zich bij mondde van zijn voorzitter Khelil vandaag ook aan een voorspelling ten aanzien van de ontwikkeling van de olieprijs. Khelil ziet op korte termijn een vat olie 170 dollar kosten.

Citigroup liet weten vermoedelijk 8,9 miljard dollar te moeten afschrijven in het tweede kwartaal. Reden voor Goldman Sachs om een verkoopadvies af te geven voor het fonds.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.