Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerika loopt voorbeurs forse deuk op

Amerika loopt voorbeurs forse deuk op
26 jun 2008 om 14:44

Wall Street bereidt zich voor op een onrustige handelsdag, dat blijkt uit de beduidend lagere futures op de Amerikaanse indices. Naar verwachting zal de Dow Jones 1,07 procent lager aftrappen, ditzelfde geldt voor de breed samengestelde S&P 500. Daarnaast zal de Nasdaq fors inleveren, de index opent circa 1,46 procent lager.

In het nieuws

Anheuser-Busch wijst voorbeurs het bod van zijn Belgische belager InBev van de hand. Volgens The Wall Street Journal (WSJ) zou het bod van 46,3 miljard dollar niet voldoende zijn. Liever wil de Amerikaanse brouwer een herstructureringsplan initieren en zo de kosten met 500 miljoen dollar terugbrengen.

Daarnaast investeert Caterpillar ruim 200 miljoen dollar in de uitbouw van zijn productiecapaciteit in India. Dat maakte de producent van truckmotoren voorbeurs bekend. Het branchegerelateerde Autozone gaat voor circa een half miljard dollar eigen aandelen inkopen. Ook was er nog bedrijfsnieuws van Goodyear, de bandenproducent zal op korte termijn een bandenfabriek in Australië sluiten.

Vastgoedfonds Lennar ziet zijn omzet over het tweede kwartaal met 61 procent teruglopen. Verder verwacht de onderneming dat de huizenmarkt in de Verenigde Staten dit jaar nog meer zal wegzakken. In de softwaresector overtreft de omzetgroei van Oracle de consensusverwachting van menig analist. De softwareonderneming meldde gisteren nabeurs een hoger dan verwachte operationele winst over het fiscale vierde kwartaal.

Tenslotte liet Lehman Brothers nog nieuws uit de bus rollen. De financial gaat een joint venture aan met de London Stock Exchange (LSE) voor de lancering van een nieuw Europees handelsplatform. Dat schrijft Financial Times vanmorgen. Dit is al de tweede concurrent die zich deze week presenteert. 

Agenda

Omstreeks 14.30 uur zullen de BBP-cijfers over het eerste kwartaal worden gepubliceerd. Vervolgens zullen om 16.00 de verkopen van bestaande huizen in de VS volgen en rond 16:30 de Amerikaanse aardgasvoorraden.

Macronieuws

De initiële steunaanvragen van de Verenigde Staten blijven vooralsnog onveranderd, dit werd zojuist gemeld. Verder is de groei van de economie in Amerika met 0,9 procent opwaarts bijgesteld tot 1,0 procent

Gisteren liet de de Amerikaanse centrale bank de rente ongewijzigd op 2,0 procent. Het rentebesluit kwam echter niet als een verrassing. De markt rekende er op dat de bank de rente deze maand nog niet zou verhogen. In het commentaar uitte Fed-voorzitter Ben Bernanke zorgen over de inflatie, maar gaf geen signalen in de richting van een aanstaande renteverhoging.

Europa

De Europese graadmeters zijn vandaag uitermate somber gesteld, en noteren forse verliezen. Op lokaal niveau laat de Londense FTSE 1,67 procent liggen, zijn Parijse evenknie CAC zakt 1,53 procent. In Frankfurt schrijft de DAX een koersverlies van 1,77 procent. De rode lantaarn is echter voor de AEX-index, die bijna 2 procent goedkoper wordt verhandeld.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.