Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursplein 5 herstelt enigszins na verlies gisteren

Beursplein 5 herstelt enigszins na verlies gisteren
25 jun 2008 om 17:35

Waar de AEX na de lunch een deel van het verlies weer moest prijsgeven dat in de ochtendhandel was verdiend, lukte het de AMX wel om de stijging door te zetten. De slotstand van de hoofdindex is 439,56 punten, een winst van 0,5 procent. De AMX blijft net onder de 600 punten steken en dikt 1,95 procent aan.

In het nieuws

BAM meldde vandaag maar liefst twee nieuwe opdrachten. De bouwer kan aan de slag in Luxemburg en het Britse Cambridge.

Shell liet weten de productie op het boorplatform Bonga weer te hebben hervat. De rebellen die verantwoordelijk waren voor de aanval op het platform hebben een staakt-het-vuren aangekondigd.

ING zou volgens persbureau Reuters interesse hebben om Deutsche Postbank over te nemen. Nationale Nederlanden, evenals ING onderdeel van de ING Groep, liet vanmorgen weten zich te conformeren aan de norm die ombudsman Wabeke opstelde. Gedupeerde consumenten zullen worden gecompenseerd.

In de biotechsector ook het nodigde nieuws. Pharming neemt een exclusieve licentie af van het Amerikaanse GTC en DSM en Crucell gaan in zee met Avis, eveneens van Amerikaanse origine.

Tot slot meldde Tom Tom een nieuwe partner te hebben geselecteerd voor de distributie van zijn navigatiesystemen in de Baltische staten.

Stijgers en dalers

Crucell wist duidelijk te profiteren van de aangekondigde samenwerking. Het fonds stijgt met ruim 10 procent. Arcadis dikt 6,9 procent aan en bouwer BAM, die vandaag twee nieuwe opdrachten presenteerde, stijgt met 6 procent. Vopak, gisteren nog een van de verliezers, weet vandaag bijna 6 procent goed te maken. Ordina sluit 3,51 procent hoger.

Arcelor Mittal voert met een verlies van 2,19 procent de lijst met dalers aan. ASML raakt bijna 2 procent van zijn waarde kwijt en Fugro 0,82 procent. Shell en SBM Offshore, beide actief in de energiesector, dalen respectievelijk met 0,67 en 0,22 procent.

Macro-economie

De prijzen voor voedsel blijven stijgen, evenals de inflatie. De verkoop van biobrandstoffen is sterk toegenomen, wat volledig in lijn is met de stijging van de voedselprijzen.

Nout Wellink van DNB waarschuwt dat Nederland rekening moet houden met een verder stijgende inflatie. Momenteel is Nederland nog een van de Europese landen met de laagste inflatie.

Europa

In Europa staat de Franse Cac op een winst van 1,4 procent waar de Duitse Dax 1,26 procent aandikt.

Amerika

In Amerika stonden vanmiddag na opening van New York twee cijfers op de agenda. Allereerst bleek het aantal verkochte nieuwe woningen iets boven verwachting. Daarnaast is de olievoorraad ook onverwacht gestegen. De olieprijs daalt daarbij.

Inmiddels staat de Dow Jones-index op 11.872 punten, een winst van 0,54 procent. De S&P500 stijgt met bijna een procent en de Nasdaq zit ruim boven de 1,5 procent winst. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.