Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

AEX weet ochtendverlies om te buigen

AEX weet ochtendverlies om te buigen
24 jun 2008 om 17:35

De Amsterdamse beurs kende een moeilijke ochtend, de hoofdindex wist gedurende de middaghandel wel op winst te komen. De index noteert nu op 437,38 punten, een verlies van 0,01 procent. De midkap lukte het niet om een inhaalrace te starten en verliest bijna 1,5 procent van zijn waarde.

In het nieuws

Er is vandaag weinig bedrijfsnieuws vrijgekomen. Macro-economisch nieuws des te meer, vooral uit Amerika.

Oliemaatschappij Shell heeft een overeenkomst getekend met ondermeer PetroChina. De Nederlands-Britse maatschappij hoopt een raffinaderij in China te kunnen openen.

Super de Boer heeft het afgelopen half jaar de omzet zien dalen. De door het GfK verwachte extra omzet door het EK voetbal zal daarnaast ook nog eens niet worden gerealiseerd. De vroege uitschakeling en de stijgende prijzen zijn hiervoor verantwoordelijk.

Beursbedrijf Euronext kan zich opmaken voor weer een nieuwe concurrent. In navolging van Chi-X, Bats en Turquoise gaat nu ook PEM zich richten op de Europese belegger. PEM is onderdeel van NasdaqOMX.

De ING Groep tot slot heeft per direct besloten geen zogeheten woekerpolissen meer te aan te bieden via dochteronderneming Nationale Nederlanden. Daarnaast is de verzekeraar bereid om gedupeerde clienten schadeloos te stellen. Hoe deze regeling precies vorm zal worden gegeven is nog niet bekend.

Stijgers en dalers

Fortis weet ondanks de malaise van vandaag toch ruim 3 procent te stijgen. ASML blijft hier net onder. Financials SNS en ING doen het ook goed en winnen respectievelijk 2,71 en 2,27 procent. Vastgoedfonds Unibail weer bijna 2 procent aan te dikken.

De dalers worden aangevoerd door Crucell dat bijna 7,5 procent daalt. Vopak verliest 5,21 procent en CSM 4,29. Tom Tom en Eurocommercial Properties weten de schade tot net onder de 3 procent te beperken.

Europa

De ECB heeft een kapitaalinjectie van 35 miljard euro gedaan aangezien banken de onderlinge rentetarieven hebben verhoogd. Deze liggen nu 0,25 tot zelfs 0,35 procent boven de 4 procent die de ECB zelf hanteert.

De Franse en Duitse hoofdindex weten het groen niet te vinden en dalen respectievelijk 0,83 en 0,65 procent.

Amerika

Vanuit Amerika vandaag veel slecht nieuws. Allereerst daalde de huizenprijs verder en ook het consumentenvertrouwen kreeg een knauw te verduren. De verscheidene beurzen gingen dan ook lager van start.

Inmiddels staat de Dow Jones-index op 11.844 punten, een minieme winst van 0,02 procent. De S&P500 staat op dezelfde koers als de slot van gisteren en de Nasdaq bijna een half procent. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.