Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

New York trapt licht hoger af

New York trapt licht hoger af
23 jun 2008 om 14:45

Beleggers hebben voorbeurs vrij weinig bedrijfsnieuws voor handen, toch zullen de Amerikaanse beurzen naar verwachting licht hoger openen, zo wijzen de futures op de indices. De toonaangevende Dow Jones-index zal evenals de breed samengestelde S&P 500 circa 0,30 procent hoger starten. Voor de Nasdaq wordt eveneens een hogere start voorzien de techindex zal 0,24 procent hoger openen 

In het nieuws

Citigroup kondigde voor de komende week een ontslagronde aan. De zakenbank wil circa 10 procent van de 65.000 werknemers in de Investment Banking sector de deur wijzen. Verder gaf branchegenoot en zakenbank JP Morgan de verwachting af dat de wereldvraag naar olie in 2008 zal met 0,6 procent zal dalen. Dit zou de eerste daling in de olievraag zijn sinds 1993.

Bunge Limited zijn winstdoelstellingen voor het lopende boekjaar verhoogd, eerder vandaag kondigde de onderneming aan Corn Products over te nemen. De overname zal gepaard gaan met een transactie van 4,4 miljard dollar. Daarnaast voorziet de Bank of America een groter dan verwacht verlies voor de financial Merrill Lynch. Bovendien verwacht de Amerikaanse bank dat Merrill Lynch circa 3,5 miljard dollar aan nieuwe afschrijvingen kwijt zal zijn.

Tenslotte heeft een rechter in San Diego softwarebedrijf Microsoft een claim opgelegd van 511 miljoen dollar voor schade en rente aan Alcatel-Lucent (ALU)  op grond van patentbreuk. Het softwareconcern was reeds in april veroordeeld tot een som van 357,7 miljoen dollar door een rechter in Parijs, het hoger beroep dat Microsoft na die beslissing aanvroeg heeft de onderneming geen goed gedaan.

Macronieuws

De ruwe olie-futures stegen maandag in de ochtendhandel in Londen met circa twee dollar per vat, ondanks het nieuws dit weekend dat Saudi-Arabië de olieproductie verhoogt. Tijdens de olietop in Jeddah kondigde het land aan dat het de productie in juli opschroeft naar 9,7 miljoen vaten per dag, 200.000 vaten meer ten opzichte van het eerdere niveau. Dit is het hoogste productieniveau in bijna 30 jaar.

Europa

De verkoop van woningen in Groot-Brittannië neemt in hoog tempo af. In de eerste vijf maanden van dit jaar lagen de huizenverkopen 32 procent lager op jaarbasis. Dat liet de Britse belastingdienst vandaag weten. In Duitsland daalde de Ifo-index van 103,5 naar 101,3 punten. Economen gingen uit van een daling naar 102,3 punten.

In Europa noteren de belangrijkste indices maandagmiddag licht hoger, op een richtingloze handelsdag. Op nationaal niveau wint de Londense FTSE 0,69 procent. De Parijse CAC40 gaat 0,53 procent omhoog, terwijl de DAX in Frankfurt met 0,4 procent licht stijgt. De AEX-index staat eveneens hoger op 440,12 punten, ofwel een plus van 0,64 procent

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.