Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De Amsterdamse beurs onrustig het weekend in

De Amsterdamse beurs onrustig het weekend in
20 jun 2008 om 17:35

Kort na de opening leek de beurs zich te stabiliseren op een licht verlies. Rond de lunch bleek dit niet langer het geval, vrijwel alle fondsen kwamen in een vrije val terecht. De expiratie van de opties en de verliezen op Wall Street waren de voornaamste schuldigen aan de vrije val.

De AEX sluit de week af op 437,33 punten, een dagverlies van 2,09 procent. De AMX doet het, evenals gisteren, aanzienlijk slechter dan de hoofdindex. De midkap daalt 2,44 procent in waarde.

In het nieuws

Gisteren nabeurs werd bekend dat Shell waarschijnlijk een contract in Irak tegemoet kan zien. De Nigeriaanse minister van olie sprak zijn verwachting uit dat het recent aangevallen olieplatform van Shell spoedig weer actief zal zijn en tot slot wil de oliegigant zijn belang in een Tsjechische raffinaderij verkopen. Al dit nieuws leidde er toch toe dat ook Shell niet ontsnapte aan de negatieve stemming van de belegger. Het energiefonds ziet ruim 2,5 procent van zijn waarde verdampen.

Buizenfabrikant Wavin verwacht dat het in het eerste half jaar slechts een procent meer omzet heeft weten te realiseren. De winstmarge is daarbij ook nog eens onder druk gekomen. AMG liet weten zijn belang in Graphit Kropfmuehl verder te hebben uitgebreid. Tom Tom meldde inmiddels 97,47 procent van alle aandelen Tele Atlas in bezit te hebben.

Stijgers en dalers

Slechts drie fondsen uit de AEX en de AMX noteren in het groen. ASMI stijgt 1,75 procent in waarde. Heijmans en Nutreco moeten het doen met een bescheiden winst van respectievelijk 0,36 en 0,12 procent.

De lijst met dalers wordt aangevoerd door Aalberts Industries met 6,45 procent. Imtech verliest net geen 6 procent en Fortis, evenals Boskalis, ruim 5 procent. SBM Offshore daalt met 4,72 procent.

Fortis topman Jean Paul Votron is vandaag door de VEB benoemd tot grootste graaier. Een twijfelachtige eer voor de Belg.

Macro

Vandaag veel macronieuws. In Nederland blijkt de huizenmarkt te stagneren. De consumptie stijgt wel, maar dit is vooral te danken aan de hogere energieprijzen. Duitsland vreest voor een hogere inflatie en in Frankrijk is de economische groei lager uitgekomen dan aanvankelijk verwacht.

Europa

Evenals de Amsterdamse hoofdindex staan ook de Franse Cac en de Duitse Dax in de min. De Cac noteert een verlies van 1,79 procent en de Dax 2 procent.

Amerika

In Amerika staat de Dow op 11.953 punten, een verlies van 0,91 procent. De S&P noteert een verlies van 1,04 procent en de Nasdaq ziet zijn waarde het meest teruglopen. De techbeurs daalt 1,53 procent.

Enkele aandeelhouders van Merril Lynch slepen de top van de bank voor de rechter vanwege ‘misleiding over de blootstelling van de bank aan riskante hypotheekbeleggingen’.

Ook Exxon Mobile kan zich opmaken voor een rechtzaak. Het olieconcern wordt beschuldigd van milieuvervuiling.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.