Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Gedwongen en vrijwillige verkoop

Gedwongen en vrijwillige verkoop
1 jun 2008 om 23:50

RWE verkoopt gasnet

In de strijd tussen het energiebedrijf RWE en de EU-commissie heeft RWE, net als concurrent Eon concessies moeten doen. De toezichtraad van RWE heeft groen licht gegeven voor de gedeeltelijke verkoop van het gasnet. In een persmededeling werd eveneens bekend gemaakt dat RWE afspraken heeft gemaakt om binnen twee jaar het gasnet in Duitsland aan een onafhankelijke derde over te dragen. 

 

De EU commissaris voor mededingingen Neelie Kroes heeft mei 2007 een zaak tegen RWE aangespannen. De energiemaatschappij heeft zijn dominante positie op de gasmarkt uitgebuit en concurrenten de toegang tot het leidingnet in het bondsland Nordrhein-Westfalen bemoeilijkt. RWE is daarentegen van mening, volledig volgens de regels gehandeld te hebben en streeft naar een overeenkomst en geen schuldbekentenis. Het concern wil een langdurige juridische strijd vermijden.

 

In februari heeft Eon besloten, zijn stroom- en hoogspanningsnet te verkopen om een kartelstraf van de EU te ontlopen. Als RWE, in de zaak om het gasnet, nu dit voorbeeld volgt, heeft de EU-commissie haar doel bereikt; meer concurrentie op de energiemarkt. De commissie verwelkomt de plannen van RWE. Mochten er vaste afspraken gemaakt worden dan wordt de kartelzaak afgeblazen.

ING wil niet bieden

Volgens het blad Wirtschaftswoche heeft de ING na uitvoerig onderzoek besloten om geen bod op de Duitse Postbank te doen. De Postbank en het Moederbedrijf Duitse Post wilden niet op het bericht ingaan. Vorige week ontstonden er geruchten, dat zowel de ING als ook het Spaanse Santander en het Britse Lloyds in een overname geïnteresseerd zouden zijn.

 

Binnen een herinrichting van het Duitse bankenlandschap, geldt de Postbank als voornaamste gegadigde voor een overname. Op het moment onderzoekt de Duitse Post de verkoop van het bezit van 50% plus 1 aandeel. Ook andere buitenlandse ondernemingen zouden volgens Wirtschaftswoche geïnteresseerd zijn, maar na toetsing toch besloten hebben om geen bod uit te brengen.

 

Airbus kiest favoriet

De vliegtuigbouwer Airbus heeft haar voorkeur uitgesproken voor de luchtvaartmaatschappij Diehl en het Franse bedrijf Thales om de Airbus-fabriek in het Zuid-Duitse Laupheim over te nemen. Airbus wil nu in samenspraak met de partners verregaande onderhandelingen beginnen. Pas enkele dagen geleden sprak Airbus-baas Tom Enders over een mogelijke verkoop van de fabriek in Laupheim. De andere fabriek die Airbus in het kader van een door moederonderneming EADS bepaalde spaarplan zal verkopen, bevindt zich in het Engelse Filton.

 

Oorspronkelijk wilde Airbus ook nog enkele andere fabrieken in Duitsland en Frankrijk verkopen, maar deze beoogde verkopen faalden door verkeerde berekeningen. Diehl en Thales willen met de overnames hun huidige werkzaamheden uitbouwen. Diehl produceert o.a. de cabineverlichting voor Airbus.

 

Bron: koersalarm.nl 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.