Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Voedselprijzen blijven substantieel hoog

Voedselprijzen blijven substantieel hoog
29 mei 2008 om 15:44

De voedselprijzen zullen de komende tien jaar op een substantieel hoog blijven. De prijzen dalen wel enigszins in vergelijking met de pieken die recent werden bereikt. Dit is het gevolg van de toenemende mondiale vraag naar voedsel en de opkomst van alternatieve brandstoffen die een zware aanslag vormen op het landbouwareaal. 

 

Dit voorspellen de internationale landbouw- en voedselorganisatie FAO en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Zij doen dit in een gezamenlijk rapport dat vandaag is gepresenteerd in Franse hoofdstad.

 

Boter, kaas en oliezaden

Alleen al voor graan, boter, kaas, melkpoeder en oliezaden zullen de prijzen de komende tien jaar gemiddeld met meer dan 50 procent stijgen ten opzichte van het gemiddelde in de afgelopen tien jaar. Voor plantaardige oliën bedraagt de stijging maar liefst 80 procent.

 

Voor rijst, een belangrijke voedingsbron in Azië en Afrika, moet volgens de onderzoekers rekening worden gehouden met prijzen die ongeveer 30 procent zijn dan de afgelopen tien jaar.

 

Voorspelde sterke prijsschommelingen

De FAO en de OESO voorspellen ook sterke schommelingen in de prijsontwikkeling. Dit komt doordat voorraden waarschijnlijk niet meer kunnen worden aangevuld en de vraag niet zal dalen als de prijzen sterk stijgen, aangezien voedsel prijsinelastisch is. Ook klimaatverandering en speculanten op de agrarische beurzen kunnen voor een grillig verloop van de prijzen zorgen.

 

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.