Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX opent hoger op basis van Nikkei

AEX opent hoger op basis van Nikkei
29 mei 2008 om 08:59

In Amsterdam wordt een licht hogere opening verwacht. De redelijke prestaties op Wall Street werden vannacht overtroffen door de Nikkei-index, die meer dan 3 procent hoger sloot. De index nam de belangrijke 14.000 punten-grens.

Naast de steun uit Azië verwachten beleggers veel van de macro-economische cijferregen die vanaf 14.30 uur Nederlandse tijd zal neerdalen in Amerika. Onder meer de economische groei en de particuliere consumptie over het eerste kwartaal van dit jaar worden gepubliceerd.

In het nieuws

Voorbeurs kwamen enkele fondsen met aankondigingen. Zo stelde Corporate Express de datum voor de BAVA vast op 18 juni. Aandeelhouders mogen zich uitspreken over de op handen zijnde fusie met Lyreco en het vijandige overnamebod van Staples. Tele Atlas kende gisteren een geruisloze AvA, waarin de aandeelhouders met alle voorstellen akkoord gingen.

DSM rondde de acquisitie van PTG af. Door de acquisitie van The Polymer Technology Group verkrijgt DSM naar eigen zeggen een wereldwijd leidende positie in de snelgroeiende markt voor biomedische materialen. Onco boekte goede resultaten in het onderzoek naar een middel tegen blaaskanker.

De ontwikkelingen bij Heijmans volgen zich in rap tempo op. Nadat de CEO onlangs opstapte wegens een vijfde winstwaarschuwing binnen een jaar presenteert het bouwbedrijf nu diverse positiewijzigingen en een BAVA over de huidige gang van zaken. Mede-bouwer BAM kwam voorbeurs met de winstverwachting voor 2008.

Euronext maakte bekend dat Fugro en USG People mogelijk in september worden opgenomen in de AEX, wegens het wegvallen van Vedior en Tele Atlas. Fugro gaat ruim 1 miljoen nieuwe aandelen uitgeven, teneinde het stockdividend te dekken. Kardan deed aandeelhouders tevens een dividendvoorstel.

Amerika en Azië

Wall Street was positief wegens een goed cijfer over de orderontvangst van duurzame goederen. De Dow Jones eindigde de handelsdag op een stand van 12.594,03 punten, een winst van 0,36 procent. De Nasdaq (+0,22%) en de S&P 500 (+0,40%)  lieten vergelijkbare uitslagen zien.

De Nikkei doorbrak zoals gezegd de 14.000 punten-grens en eindigde ruim 3 procent hoger op 14.124,47 punten. De Hang Seng deed het rustig aan met een plus van 0,14 procent.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.