Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Nederlanderse ondernemers ambitieloos

Nederlanderse ondernemers ambitieloos
23 mei 2008 om 16:18

“Nederlandse ondernemers hebben een ambitieloze mentaliteit”, dat zegt Joost van der Does de Willebois, Chairman van de Amsterdamse markt en lid van het Management Committee van NYSE Euronext in een interview met Betten. “Nederlanders zien, in tegenstelling tot Amerikanen, een beursgang niet als kroon op je werk al ondernemer”.

Volgens Van der Does de Willebois is Euronext Amsterdam, mede wegens de apatische houding die het Nederlandse bedrijfsleven aanneemt, in toenemende mate op zoek naar internationale bedrijven die een notering aspireren. Hiermee hoopt de bestuurder de leegloop van de laatste tijd op te vangen.

“Waar zijn toch die ambitieuze groeiversnellers die tot de wereldtop willen behoren?” vraagt van der Does de Willebois zich af. “We hebben bedrijven genoeg, we zijn een ondernemend land en op het gebied van de wet- en regelgeving loopt Nederland niet uit de pas met Engeland, Frankrijk of Belgie bijvoorbeeld”.

De voordelen van een beursgang vatten zich dan ook in het voorbeeld van TomTom. “TomTom heeft zijn definitieve doorbraak pas weten te realiseren na de beursgang. Die heeft het bedrijf op de kaart gezet. TomTom is in een keer een speler geworden van wereldformaat. Natuurlijk is private equity een alternatieve manier om kapitaal op te halen, maar je mist die zichtbaarheid.”

Op termijn zal de Amsterdamse beurs in de ogen van Van der Does de Willebois profiteren van de golf aan geprivatiseerde bedrijven die een beursgang willen maken. Hij noemt als voorbeeld Schiphol en de nutsbedrijven. Verder houdt Euronext presentaties voor ondernemers, 'om aan te geven dat een notering helemaal niet zoveel rompslomp met zich hoeft mee te brengen'.

Bron: koersalarm.nl

 
 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.