Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Damrak in mineur op typische vrijdaghandel

Damrak in mineur op typische vrijdaghandel
23 mei 2008 om 17:34

Het Damrak heeft een typische vrijdaghandel achter de rug. Weinig bedrijfsnieuws, gecombineerd met een negatief sentiment zette de AEX al vroeg in de handelsdag in de min. De lagere opening van Wall Street gaf de graadmeter een extra zet.

De AEX eindigt de handelsdag op een stand van 479,48 punten, een verlies van 1,26 procent. Hiermee is de rally van het begin van de week compleet verdampt, de AEX eindigde vorige week op 480,65 punten. De 500 punten-grens, die bijna werd bereikt deze week, moet voorlopig uit het hoofd worden gezet. De AMX verloor 1,44 procent.

In het nieuws

Fortis gaat snijden in het aantal consumentenfilialen die Fortis en ABN Amro gezamenlijk in Nederland hebben. In totaal zullen 58 filialen worden gesloten en worden er 149 samengevoegd. Uiteindelijk loopt hiermee het aantal terug van 711 naar 504 eind 2010.

Dico staat op de rand van de afgrond. De nieuwe topman meldde echter dat hij 'de moed nog niet opgeeft'. BAM, Ballast Nedam, Imtech en Homij mogen de nieuwe locaties voor de ministeries van Justitie en Binnenlandse zaken bouwen.

Automatiseerder Qurius, genoteerd aan de SmallCaps, liet weten een Spaande branchegenoot te willen overnemen. KasBank en Ordina kunnen zich beide verheugen op een samenwerking met Loyalis.

VastNed Retail heeft vandaag de tweede afwijziging van IEF Capital ontvangen. Hiermee lijkt een overname van het Nederlandse vastgoedfonds op korte termijn verkeken. De koers van het aandeel VastNed Retail stortte hierop in, om te eindigen op een min van 7,6 procent.

Stijgers en dalers

De grootste stijger binnen de AEX was Randstad (+2%). De uitzender profiteerde van een adviesverhoging. Vedior (+1,9%) profiteerde mee. ASML (-4,3%) was het zwarte schaap wegens een adviesverlaging van UBS. TomTom (-3%) en Fortis (-1,7%) verloren tevens flink.

Buiten de AEX profiteerde Van der Moolen nogmaals van de cijfers van gisteren. Het effectenhuis pluste 5 procent, na gisteren reeds 18 procent in waarde te zijn toegenomen. Grontmij won 3 procent. Boskalis (-3,4%) en Arcadis (-3,2%) stonden bij de verliezers.
 

Europa

De inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de eurozone is in mei uitgekomen op 50,6, zo blijkt vrijdag uit voorlopige cijfers. De cijfers wijzen op een bescheiden groei in de maand mei. De CAC40 (-1,63%) verloor fors, de DAX deed het nog slechter, met een verlies van 1,86 procent.

Amerika

Wall Street is somber van start gegaan. Beleggers rekenen op een verdere stijging van de grondstofprijzen, waaronder olie. Deze aanname wakkert de vrees voor stagflatie, een stagnerende economie gekoppeld aan inflatie, verder aan.

De Dow Jones opende 1 procent lager, en komt nauwelijks van zijn plaats. De graadmeter noteert op dit moment 12.491,44 punten, een verlies van 1,06 procent. De Nasdaq (-0,89%) en de S&P 500 (-1,29%) tonen vergelijkbare uitslagen.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.