Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Dow Jones is AEX tot steun

Dow Jones is AEX tot steun
22 mei 2008 om 17:27

De AEX klom vanmiddag langzaam uit het dal. Na twee dagen van forse koersverliezen, aangewakkerd door het olieprijsrecord en de zorg voor toenemende inflatie, wist de graadmeter vandaag het tij te keren.

 

Wall Street is de oorzaak van de trendbreuk, beleggers aldaar zijn in een positieve stemming wegens een zakkende olieprijs (132 dollar) en een meevallend werkloosheidscijfer. De AEX eindigt licht in de min op 486,12 punten, een verlies van 0,31 procent. De Midkap won 0,66 procent.

In het nieuws

De telex draaide vandaag overuren. Voorbeurs kwamen Van der Moolen en Air France-KLM met cijfers. Hert handelshuis kwam eindelijk weer in de zwarte cijfers terecht en is de winnaar van de dag met een plus van maar liefst 18,1 procent. Air France – KLM (-9,2%) stond juist onderaan, wegens een winstdaling.

Fortis liet weten goede vorderingen te maken bij de integratie van ABN AMRO. Het verwachte synergievoordeel van 1,3 miljard euro is nogmaals bevestigd. KPN maakte bekend dat een totale verkoop van zijn vastgoedportefeuille geen doorgang zal vinden.

 

Corporate Express heeft volgens bronnen in de bancaire wereld een lening van 1,28 miljard euro verkregen teneinde de overname van de Franse branchegenoot Lyreco te kunnen financieren.

Heineken kocht een brouwerij in Wit-Rusland. Unibail-Rodamco heeft de gedeeltelijke aankoop van het winkelcentrum Shopping City Sud in het Oostenrijkse Wenen afgerond. Philips stootte het belang in MedQuist af. Corio boekte een lichte groei van het resultaat.
 

AMT en Imtech melden beide een succes in Zuid-Europa. Het biotechbedrijf heeft een licentieovereenkomst gesloten met de universiteit van Rome waar Imtech nieuwe orders ter waarde van 46 miljoen euro in Spanje heeft weten te acquireren. 

 

Stijgers en dalers

De vele overnames en cijfers leidden tot flinke verschuivingen in de koersen. Binnen de AEX waren KPN (+3,2%) en Corporate Express (+2,9%) de grote winnaars. Onderaan bungelden de financials en Heineken (-1,9%). De Midkap kende met Van der Moolen (+18,1%) de uitschieter van de dag. Ten Cate, AMG en Logica boekten tevens fraaie koerswinsten.

Europa

Waar de AEX net onder de rode streep finishte, deden collega-graadmeters in Parijs en Frankfurt het beter. De CAC40 pluste 0,25 procent, de DAX won uiteindelijk 0,49 procent.

Amerika

Wall Street is de grote aanjager van het herstel in Europa. Na een hogere opening doet de Dow Jones het nu rustig aan met een winst van 0,38 procent op 12.649,48 punten. De Nasdaq (+0,57%) staat er beter voor, de S&P 500 staat op een plus van 0,46 procent.

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.