Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US500
Bekijk realtime koersen

VEB wil ASMI voor de rechter slepen

VEB wil ASMI voor de rechter slepen
15 mei 2008 om 16:36

'De beschermingsconstructie die woensdagavond bij ASM International ter discussie werd geplaatst, is een ongerechtvaardigde en vergaande inbreuk op de rechten van aandeelhouders. Deze constructie van de uitgifte van preferente aandelen berooft de algemene vergadering van aandeelhouders (AvA) feitelijk van haar wettelijke en statutaire recht om het bestuur en commissarissen te benoemen en te ontslaan', zo meent de VEB. 

 

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) reageert vandaag verbaasd op maatregel van de Stichting Continuïteit ASMI. De VEB vindt niet dat de huidige situatie deze extreme ‘beschermingsmaatregel’ rechtvaardigt. Anders dan de Stichting beweert, is er geen sprake van een bedreiging van de ‘onafhankelijkheid en/of continuïteit’ van ASMI. “Daarmee maakt de Stichting misbruik van haar optie om preferente aandelen te verwerven”, aldus de VEB.

 

De voorstellen van grootaandeelhouder Hermes zijn weliswaar ingrijpend, maar laten ASMI intact als een zelfstandige onderneming. Over de strategie zijn het huidige management van ASMI en Hermes het in grote lijnen eens. Daarmee spitst de discussie zich op de AvA toe op de vraag welke personen het best in staat zullen zijn van ASMI een succesvolle onderneming te maken. Deze kwestie dient volgens de wet en de statuten nadrukkelijk aan de AvA overlaten te worden.

 

Code Tabaksblat

Het opwerpen van de beschermingsconstructie buiten een vijandige overnamesituatie en voor onbepaalde tijd is bovendien in strijd met de Code Tabaksblat. Hierin staat dat aan het gebruik van een beschermingsconstructie een tijdslimiet wordt gesteld van zes maanden. Overigens mogen bestuurders en commissarissen met een beschermingsconstructies niet worden bevoordeeld.

 

Momenteel bestudeert de VEB de verschillende juridische opties, waaronder een verzoek tot een voorlopige voorziening aan de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam, zo schrijft de beleggers belangenvereniging.

 

Bron: koersalarm.nl

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.