Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

KPN boekt degelijk eerste kwartaal

KPN boekt degelijk eerste kwartaal
29 apr 2008 om 08:19

KPN maakte vanochtend voorbeurs de resultaten over het eerste kwartaal bekend. Met name de bijdragen van de recente acquisities benoemde Ad Scheepbouwer in zijn toelichting.

 
Hoofdpunten

–   Solide prestatie op omzet, EBITDA en winst 
–   E-Plus presteert met 576.000 nieuwe klanten weer beter dan Duitse markt
–   Degelijke onderliggende winstgevendheid in Nederland
–   Groei bij mobiele data, VoIP en TV; terugloop in vaste lijnen in een jaar gehalveerd tot 70.000
–   Solide prestatie van Getronics

 

Toelichting Ad Scheepbouwer, CEO
 
“We hebben een goed kwartaal achter de rug, met groei in omzet, EBITDA en winst. Onze recente acquisities hebben daar behoorlijk aan bijgedragen, maar ook onze bestaande activiteiten ontwikkelen zich in gunstige zin. Mobile International heeft het uitstekend gedaan, aangevoerd door E-Plus waar in een jaar tijd maar liefst 2,2 miljoen nieuwe klanten werden bijgeschreven.

 

De prestaties in Nederland geven aanleiding tot de verwachting dat wij onze EBITDA prognose voor dit jaar gaan halen. Dat geldt ook voor de verwachte 2,4 miljard euro vrije kasstroom, ook al valt die in het eerste kwartaal wat lager uit, met name door extra investeringen aan het eind van het laatste kwartaal vorig jaar. Kortgezegd, hebben we een goede start gemaakt om de doelstellingen van onze ‘Terug naar Groei’ strategie te gaan halen.”

 

Consumentenmarkt

De omzet daalde met 57 miljoen tot 980 miljoen euro, terwijl de EBITDA verbeterde met 7,2% tot 194 miljoen euro. De omzetdaling werd veroorzaakt door zowel mobiel (MTA, roaming) als vast waar een groei bij Internet, breedband en TV tegenover stond. Het verlies aan vaste telefoonlijnen liep voor het vierde achtereenvolgende kwartaal terug en bedroeg 70.000. InternetPlusBellen (IPB) groeide met 76.000 klanten tot 923.000. Het aantal TV klanten groeide met 56.000 tot een totaal van 553.000 (tegen een jaar geleden 296.000) De omzet uit mobiel dataverkeer groeide van ongeveer 18% naar ongeveer 22%van de totale omzet uit diensten.

 
Zakelijke markt

In de Zakelijke markt daalde de omzet met 35 miljoen euro, vooral vanwege de overgang van traditionele diensten naar diensten gebaseerd op IP. De traditionele diensten vertoonden een achteruitgang met 7%, terwijl nieuwe diensten als zakelijk DSL en E-VPN met meer dan 60 procent groeiden. Mobiel dataverkeer groeide van 9% naar 15% als percentage van de totale omzet, mede als gevolg van de succesvolle Goeiemoggel campagne.

 

De omzet uit mobiele diensten nam met 4,5% af ten opzichte van het eerste kwartaal 2007, vanwege lagere MTA en roaming tarieven. De omzet van ICT diensten viel lager uit voornamelijk omdat in het laatste kwartaal van 2007 veel PABX projecten zijn afgerond. Deze omzet zal zich naar verwachting herstellen in de loop van het jaar. Nieuwe diensten als Software Online, housing en hosting groeien buitengewoon sterk.

 

Getronics

Getronics boekte over het eerste kwartaal een goede omzet van 515 miljoen euro bij een EBITDA van 24 miljoen euro. De integratie en de verkoop van niet-kernactiviteiten liggen op schema. In het eerste kwartaal werden als nieuwe klanten onder andere Nestlé en PSN binnengehaald.

 

Bron: koersalarm.nl 

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.